У Чаплинському районі Херсонщини розпочалися роботи з ремонту опори ЛЕП, підірваної у минулі вихідні. В облдержадміністрації повідомляють, що учасники блокади Криму допустили два ремонтні автомобілі до опори № 207, що веде до заводу «Кримський Титан». Але мета робіт — не відновлення енергопостачання цього підприємства, а подача електрики до населених пунктів Чаплинського та Каланчацького районів Херсонщини, тридцять тисяч мешканців яких отримують зараз електроенергію за тимчасовою резервною схемою. Роботи з відновлення опори планують завершити не пізніше, ніж за три доби. Водночас сьогодні, 24 листопада, у Херсоні призначили прес-конференцію голови оперативного штабу блокади Криму Ленура Іслямова та командира оперативного штабу військово-політичної операції «Блокада Криму» від «Правого сектору» «Хорвата». Але до журналістів вони не прибули — як пояснила лідер «ПС» у Херсоні Наталія Вотеїчкіна, «через велику зайнятість».


Сергій ЯНОВСЬКИЙ.


Херсон.


* * *


Компанія «Укренерго» розпочала ремонт робіт з відбудови лінії електропередач 220 МВт «Каховська-Титан» і може завершити їх до вечора 25 листопада. Про це повідомив прес-секретар компанії Зиновій Буцьо. Проте він не відповів, чи поставлятиметься електроенергія до Криму після того, як цю лінію будо відновлено. За його словами, «це залежатиме від домовленостей протестувальників і київської влади».


Раніше активісти блокади Криму погодилися допустити ремонтні бригади до пошкоджених ЛЕПів за умови «гарантованої непоставки електроенергії» на окупований півострів. Як повідомив тимчасово в. о. директора «Укренерго» Всеволод Ковальчук, цю вимогу обговорюватимуть із представниками профільного міністерства та силових структур.


На думку Кремля, ремонт пошкоджених ЛЕП на Херсонщині не ведеться «з політичних мотивів». Цю офіційну точку зору озвучив міністр енергетики РФ Олександр Новак в інтерв’ю радіостанції «Вести ФМ». Він також заявив, що Росія може прийняти рішення про припинення поставок вугілля в Україну як захід у відповідь на енергоблокаду Криму.


«Можливо, навіть у цій ситуації і потрібно прийняти аналогічне рішення про припинення поставок вугілля нашими комерційними організаціями, які поставляють вугілля українським електростанціям», — сказав Новак.

 

ТОЧКА ЗОРУ

 

Із запитанням, які наслідки та ризики можуть спіткати Україну через припинення електропостачання анексованого півострова, «Голос України» звернувся до експертів.


Юрій КОРОЛЬЧУК, співзасновник Інституту енергетичних стратегій:


— Давайте почнемо з простого: у нас є договір на постачання електроенергії до Криму, як це парадоксально не звучить. Хоч як би комусь хотілося, цю угоду потрібно виконувати. Після останніх подій в. о. керівника «Укренерго» пан Ковальчук заявив, що вони планують звертатися до іншої сторони з тим, щоб не застосовувалися штрафні санкції за зрив поставок. А вони, між іншим, досить немалі: приблизно по 150 тисяч доларів на добу. Це — у разі, якщо не підтверджено форс-мажор. А він, до речі, зараз не підтверджений. Щоб визнати форс-мажор, потрібно провести кримінальну справу як терористичний акт. А цього не робиться. Чому — це вже інше питання...


Цей договір, до речі, прив’язаний до іншої угоди — про імпорт електрики в Україну з РФ. У кінці грудня минулого року, коли її підписували, окремою умовою росіян було забезпечення Криму електроенергією з України.

Зараз ідуть переговори між Києвом та Москвою про продовження цього договору на наступний рік. І ми, як на мене, останніми подіями даємо козир РФ на цих переговорах. Зараз росіяни можуть вимагати ще більших гарантій забезпечення електропостачання Криму. Крім того, у Москві є група людей, яка виступає за те, аби будь-якою ціною зробити Крим в максимально короткий термін повністю автономним, незалежним від України. І зараз ми фактично даємо їм козир в руки. Йдеться про будівництво так званого енергомосту. Зараз перш за все вони протягнуть кабель, розширять потужність лінії електропередач від Керчі до центру півострова і закриватимуть 40% від потреби Криму. І ми цей процес лише прискорюємо. Вони швидше від’єднаються і тоді можна буде лише мріяти, що колись якось вдасться повернути півострів. Це — глобальний ризик по Криму.


Тепер по ситуації з енергоринком. Україна і Крим пов’язані. Після підриву ЛЕП нам довелося обмежити виробництво електроенергії. Що і було зроблено: аварійно зменшили потужність енергоблоків Запорізької та Південно-Української АЕС. Це, насправді, дуже небезпечні речі. Для людей звичайних — це неважливо. Але не можна просто взяти і відключити блок. Це іграшки з вогнем. Сьогодні вдалося це зробити, а завтра може не вдатися...
Наступний ризик: якщо постачання електроенергії до Криму відновлено не буде, нам доведеться більше спалювати вугілля на ТЕС, додатково до запланованих обсягів. Якщо будуть зменшені поставки вугілля з Донбасу та РФ, і якщо це трапиться взимку, то дуже швидко призведе до того, що у нас виникне енергодефіцит.


Дмитро МАРУНИЧ, співзасновник Центру енергетичних стратегій:


— Сценарій, за яким Україна буде просто позбавлена постачання антрацитної групи вугілля у відповідь на зупинку електропостачання Криму, є цілком ймовірним. Звичайно, як такого, прямого зв’язку між цими речами немає, але це не можна відкидати.


Наскільки мені відомо, зараз запасів антрациту на теплоелектростанціях ДТЕК є на 25 діб. Від п’ятниці цю групу вугілля вони уже не отримують. От і рахуйте... Фактично десь у середині наступного місяця ми зможемо потрапити в ситуацію грудня минулого року. Тоді, нагадаю, через недостатні запаси ми були вимушені вимикати блоки теплоелектростанцій. Що із запасами антрацитного вугілля у державній компанії, мені важко говорити, бо вони інформацію не оприлюднювали. Та проблеми, якщо будуть, то будуть системними.


Частина антрациту завозиться з РФ. Якщо цих поставок не буде, то залишається лише один варіант — імпорт з ПАР. Але це вугілля обходиться приблизно вдвічі дорожче, ніж із українських шахт. І зрозуміло, що з ПАР стільки вугілля, скільки необхідно Україні, привезти неможливо.


Що стосується проекту РФ «енергоміст», то, ймовірно, першу його чергу буде завершено уже до нового року. Я не поділяю окремих думок, що це фікція. Другу чергу, яка має фактично повністю зробити півострів незалежним від постачання електрики з території України, планують ввести в експлуатацію у травні наступного року.