Футбол. Сьогодні у Львові відбудеться матч групового турніру Ліги чемпіонів, у якому на «Арені Львів» донецький «Шахтар» прийматиме мадридський «Реал». Погодьтеся, приїзд до України такого легендарного клубу — велика подія.


Звичайно, всі ми дуже сподіваємося, що «гірники» гідно гратимуть проти світового клубного гранда. Можна не сумніватися, що наставник українського колективу Мірча Луческу підбере найефективнішу тактику на цей поєдинок, а його підопічні, сподіватимемося, постараються реалізувати плани наставника.


Варто зауважити, що «Реал» нині переживає певний ігровий спад. Безперечно, морального удару йому завдала принизлива домашня поразка в чемпіонаті Іспанії від свого одвічного «ворога» каталонської «Барселони» — 0:4. Набирає обертів конфлікт між гравцями і тренером Рафаелем Бенітесом. Скажімо, днями лідер королівського клубу Кріштіану Роналдо заявив: «Або нехай іде з команди Бенітес, або піду я». Дуже серйозна заява.


Однак футболісти «Шахтаря» не повинні забивати собі голову мадридською сімейною ситуацією, а мають думати лише про свої завдання. Шкода, звичайно, що зіграти цього разу не зможуть дуже важливі виконавці донецької команди — оборонці Даріо Срна та Олександр Кучер. Обидва відбувають дискваліфікацію за гріхи в попередніх поєдинках. Але в складі «Шахтаря» є чимало класних футболістів, котрим до снаги будь-які завдання, коли вони добре налаштовані.


Тому, якщо станеться так, як нам мріється, то неодмінно будемо свідками гострого протистояння і футболу найвищої якості.


Звісно, не останню роль у матчі має зіграти рефері. Цю роль, до речі, доручено представникові Нідерландів Басу Нейгусу. Цікаво, що його основна професія... м’ясник. Допомагатимуть панові Нейгусу асистенти — Роб ван де Вен і Чарльз Сгаап, а також додаткові рефері — Кевін Блом, Ед Янссен.


Зустріч на «Арені Львів» розпочнеться сьогодні о 21:45. Її наживо транслюватимуть телеканали «Україна» і «Футбол 1».


Блаттер і Платіні — під ковпаком у ФІФА


Арбітражна палата комітету з етики ФІФА відкрила справу стосовно президента ФІФА Йозефа Блаттера й очільника УЄФА Мішеля Платіні.


Про це повідомляється на офіційному сайті ФІФА.


«Арбітражна палата уважно вивчила доповіді і вирішила порушити офіційну справу проти двох посадовців», — йдеться у заяві.


Швейцарське федеральне бюро юстиції (FOJ) 25 вересня цього року відкрило справу проти Блаттера, якого підозрюють у тому, що він незаконно переказав два мільйони швейцарських франків Платіні 2011 року. Гроші нібито надійшли за виконання робіт у період з січня 1999-го по червень 2002 року. Француз заявив, що виплату отримав за контрактом і відповідно до закону.


На початку жовтня комітет ФІФА з етики усунув Блаттера, генсека організації Жерома Вальке (раніше звільненого з посади) і Платіні на 90 днів від будь-якої діяльності, пов’язаної з футболом.


Підготував Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.