Колишній військовий аташе посольства Росії у Японії одержав секретні відомості про японські сухопутні сили. І в цьому йому допомагали японські військові. Про це розповіло видання Nіhon Keіzaі Shіmbun, журналісти якого провели власне розслідування.

 

Тепер правоохоронні органи Японії хотіли б поставити кілька запитань російському дипломату. От тільки проблема в тому, що колишній аташе вже на батьківщині. Тож запрошення на зустріч японські правоохоронці надіслали через МЗС. Сподівання на добровільний приїзд немає, тому відділ громадської безпеки токійської поліції вимагатиме від Росії видати колишнього аташе у зв’язку з тим, що він «здійснював дії, спрямовані на одержання внутрішньої документації, яка належить Національним силам самооборони». Право-охоронці заявляють: якщо колишнього аташе не видадуть, буде заведено кримінальну справу за фактом підбурювання до розголошення таємної інформації.


Буклет із більш як 400 сторінок, в якому прописана військова стратегія Сухопутних військ в межах Токійського столичного округу, росіянин одержав у травні 2013 року від нинішнього відставника японських сил самооборони. В будинку останнього вже проведено обшук. Однак є обґрунтовані підозри щодо причетності до «шпигунської справи» і деяких чинних керівників Сухопутних військ.


Японська поліція переконана, що колишній аташе є членом розвідки російського Генштабу (ГРУ) і чинив дії, несумісні з дипломатичною діяльністю.

Токіо.