Ті, хто сподівався або боявся, що Росія, у спробах покарати Анкару за збитий Су-24, негайно оголосить війну і Туреччині, і всьому НАТО, можуть заспокоїтися. Російський гарант, після традиційної паузи, спромігся лише на заяву про «удар у спину від прибічників тероризму», тобто Туреччини.

 

Прем’єр Дмітрій Медведєв теж переконаний, що ніхто (а особливо країни НАТО) не має права збивати російські літаки, які порушують кордони їх повітряного простору і не реагують на 10(!) попереджень. Медведєв так і сказав: «Небезпечне загострення між Росією та НАТО не може бути виправдане жодними інтересами, включно із захистом державних кордонів».


Цікаво спостерігати й за тим, як цю подію висвітлюють федеральні ЗМІ. В перші години після інциденту росіян намагалися переконати, що Су-24 кордони Туреччини не перетинав і збили його із землі поплічники ІДІЛ. «Військовий експерт» Олександр Жилін навіть марив, що бомбардувальник знищили терористи. І скористалися вони ЗРК, які нібито, «за наказом Вашингтона», «доробила Україна». А, отже, в усьому винна — Україна.


Пізніше з’явилася версія, що Су-24 було збито над територією Сирії. І нарешті вчора, після того, як Туреччина надала незаперечні докази на користь своїх дій, і НАТО та окремі лідери країн, що входять до антитерористичної коаліції, підтвердили право Анкари захищати свої кордони, в російських ЗМІ постала нова версія: турецькі ВПС не знали, чий саме літак вони збивали. А отже — це не антиросійська атака, а непорозуміння.


Та все одно Туреччину необхідно покарати, переконані в Кремлі. Той саме Медведєв заявив, що інцидент підірвав добросусідські відносини. «Цей збиток буде важко заповнити, його прямим наслідком може стати відмова від цілої низки важливих спільних проектів і втрата турецькими компаніями своїх позицій на російському ринку».


Глава МЗС Сергій Лавров заявив, що не рекомендує відвідувати Туреччину, бо там терористичні «загрози не менші, ніж у Єгипті». І туркомпанії негайно призупинили продаж путівок в цьому напрямку.


Россільгоспнагляд оперативно знайшов у курятині турецької компанії Standart Gіda Sanayі ve Tіcaret Anonіm Sіrkortі шкідливі бактерії і заборонив ввезення цієї продукції. Лунають заклики про запровадження щодо Туреччини і ширших економічних санкцій.


А ще кремлівські політтехнологи знову реанімували страшилку про світову енергозалежність від Росії. «Туреччина залежить від російського газу на 60 відсотків. Без нього їх економіка просто рухне. Це дуже сильний козир в руках Росії», — пише російська журналістка Ольга Самофалова з видання «Взгляд». «Для Росії розірвання газової співпраці з Туреччиною — це втрати прибутку... Але для Туреччини відсутність російського газу означає економічну загибель». Одне слово, нічого нового. Одні прогнози на всі випадки. І, до речі, на проекті «Південний потік», мабуть, також можна ставити хрест.


Але певні, непрогнозовані Росією зміни відбулися і в зовнішній політиці країн, які ще минулого тижня були готові прийняти РФ в лави антитерористичної коаліції. Так, під час спільної прес-конференції президентів США — Барака Обами та Франції — Франсуа Олланда традиційно йшлося про необхідність об’єднання зусиль в боротьбі з ІДІЛ. Однак про участь у цьому об’єднанні Москви вже не згадували. Навпаки — Франсуа Олланд, який одразу після терактів 13 листопада був готовий до змін у франко-російських відносинах, після інциденту заявив: «Я закликаю президента Росії Володимира Путіна переглянути політику підтримки Башара аль-Асада. Останньому немає місця у політичному переході в Сирії», повідомляє AFP.


А Барак Обама зауважив: «На мою думку, те, що сталося, вказує на поточні проблеми з російською операцією, у тому сенсі, що вони працюють дуже близько до турецького кордону і переслідують помірковану опозицію», цитує ВВС.


Після позачергового засідання НАТО, скликаного на прохання Туреччини, із заявою виступив генсекретар Єнс Столтенбер, який наголосив, що російські ВПС бомбардують переважно позиції повстанців, котрі виступають проти режиму Асада, а не сили ІДІЛ.


Але пересічні росіяни, які останні роки живуть у паралельній від світу реальності, навряд чи почують ці посили. Вчора левову частку інформаційного простору було віддано під героїчний порятунок штурмана збитого Су-24.