Нині в Мінську триває плановий раунд переговорів (у різних форматах) Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі. Щоправда, значними перемогами переговорники похвастатися поки що не можуть. Укотре вони констатують порушення режиму тиші, наполягають на повному припиненні вогню, обміні полоненими «усіх на всіх», технічному забезпеченні й допуску міжнародних спостерігачів на підконтрольні бойовикам території. При цьому українська сторона рапортує про відведення озброєння від лінії розмежування згідно з Мінськими домовленостями.

 

Як це було неодноразово, паралельно спробам застільного врегулювання гібридні війська нарощують свою бойову активність на сході України. За оперативними даними групи «ІС», у колах середньої командної ланки «ДНР» і «ЛНР» поширюється інформація (поки що як чутки) про підготовку масштабного наступу російсько-терористичних військ на Донбасі у грудні. Нібито він має стати превентивним з метою зриву наступу ЗС України, який готується на кінець грудня — початок січня. Про це сепари повторюють уже не перший тиждень. І, мабуть, у зв’язку із цією легендою активізують свої випади у бік українських позицій фактично на всіх напрямках, а особливо на донецькому. При цьому бойовики нібито одержали добро від своїх ватажків стріляти з усіх видів зброї без обмежень. Переформатування й ротація сил супротивника, «гумконвої» з Росії, зміна в керівництві «ДНР»/«ЛНР» свідчать про те, що війна на Донбасі входить в активну стадію.


Однак на офіційному рівні ми продовжуємо гру в Мінські угоди, але, схоже, самі із собою. Тому що Москва досі не визнає присутності своїх збройних сил на нашій території і «впливає» на бойовиків у правовому аспекті лише як миротворець. Як саме — видно зі зведень з передової. Проте, згідно з інформацією прес-центру АТО, «на підтвердження безумовних прагнень України до мирного врегулювання ситуації на Донбасі начальник Генерального штабу — Головнокомандувач ЗС України видав розпорядження, згідно з яким з 25 листопада військовослужбовцям ЗС України заборонено відкривати вогонь»...


Інформацію про те, що наші бійці справді одержали наказ не відповідати на провокаційні обстріли з боку бойовиків, підтверджує прес-служба Генштабу ЗСУ. «Але вони не спостерігатимуть спокійно, якщо ворог атакує наші позиції. У разі загрози життю військовослужбовців, вони, як і раніше, мають право відкривати вогонь», — ідеться у повідомленні. Мовляв, рішення про відкриття вогню ухвалює безпосередній командир, який бачить ситуацію на місці.