Громадський рух «Очищення» оприлюднив результати дослідження прозорості роботи органів місцевого самоврядування чотирьох міст Луганської області — Сєверодонецька, Лисичанська, Сватового та Старобільська. Загалом вимірювання індексу прозорості націлене на те, щоб зрозуміти, чи публічно приймаються рішення і втілюється в життя політика муніципалітету. Яким є внесок основних суб’єктів місцевого самоврядування в цей процес. Отож, за підсумками проведеного дослідження, за рівнем прозорості роботи лідерство у загальному рейтингу публічності місцевого самоврядування належить Сватовому, яке отримало 42% з можливих 100%, а найгірший стан із відкритістю органів місцевої влади отримав Старобільськ — 18%. Рівень прозорості Сєверодонецького міського голови також на критично низькому рівні — 32%. Лисичанськ за таким показником має 37%. Щоправда, Сєверодонецьк дещо поліпшив свої показники відносно прозорості виконавчих органів, набравши в цій категорії 56%.


На жаль, Старобільськ і тут був не на висоті, отримавши найнижчий рейтинг — 12%. У Лисичанська та Сватовому — 42 та 44% відповідно. Відносно прозорості депутатів місцевих рад, то тут ситуація така: Сєверодонецьк — 33%, Лисичанськ — 29%, Сватове — 39%, Старобільськ — 21%.


Кінцевий аналіз індексу прозорості як місцевого самоврядування досліджуваних міст в цілому, так і їх конкретних органів дає змогу виокремити певні спільні тенденції та проблеми. Зокрема, можна сказати про певну загальну беззвітність органів міського самоврядування, що, більшою мірою, викликана вадами морально застарілої діючої бюрократичної системи, низьким рівнем технологізації процесів звітування. Наріжним каменем усіх досліджуваних міст можна вважати відсутність належних засобів електронної комунікації.


У рамках проведеного дослідження розроблено рекомендації для кожного міста — учасника проекту, які передадуть депутатам оновлених міських рад.


Луганська область.