Протягом першого року роботи Верховної Ради восьмого скликання в стінах парламенту прийнято і введено в дію в новій або оновленій редакції 35 законів. Серед них є такі ключові для країни документи, як закони про Національну поліцію, про місцеві вибори, про добровільне об’єднання територіальних громад або схвалення рішення глави держави про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України для участі в багатонаціональних навчаннях. Є й безпрецедентні документи, якими, наприклад, засуджуються комуністичний та націонал-соціалістичний (нацистський) тоталітарні режими в Україні та забороняється пропаганда їхньої символіки, позбавляється статусу Президента Віктор Янукович чи вводиться правовий режим воєнного стану.


Безумовно, це дає підстави багато в чому назвати народних депутатів восьмого скликання першопрохідцями. Але окрім нових підходів до вирішення державних питань нинішні парламентарії демонструють значно вищу працездатність порівняно із своїми попередниками. Так, буквально за два дні до річниці діяльності Верховної Ради восьмого скликання, згідно з статистичною інформацією, в залі під куполом розглянуто 1133 проекти законів. А сьоме скликання підбивало підсумки свого першого року із 599. Станом на 24 листопада абсолютним рекордсменом за кількістю розглянутих на засіданнях і поданих у сесійну залу підготовлених документів можна вважати Комітет з питань податкової та митної політики — 127 проектів законів. На другому місці — Комітет з питань бюджету (102), на третьому — Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (94).

Справедливості заради варто зауважити, що в сьомому скликанні лідирували майже ті самі комітети, але з чи не вдвічі нижчими показниками. Треба визнати: майже половину із розглянутих протягом року документів відхилено або відправлено на доопрацювання. А саме — 630 ініціатив. Водночас у цілому прийнято 332 закони, тоді як у сьомому скликанні за такий само період повне схвалення отримали лише 149 документів.


Сьогодні, у п’ятницю, в парламенті проходить традиційна, вже 20-та година запитань до уряду. Серед інших під час цього заходу зачіпали теми тарифів на енергоносії, реформування правоохоронної системи, виконання плану дій щодо забезпечення безвізового режиму тощо.


За даними головного організаційного управління апарату Верховної Ради, під час першої сесії в парламенті сформовано 34 міжфракційні об’єднання, стільки ж — під час другої. Якщо спочатку народні обранці групувалися здебільшого за регіонами, які представляють у законодавчому органі, то навесні 2015-го до тем почали підходити більш творчо. Так, маємо міжфракційні об’єднання «За тверезе майбутнє» та «Або реально допомагати людям, або розпуститися!». До слова, три об’єднання в стінах парламенту нині опікуються здоров’ям нації, два — правами дитини. Створення міжфракційних об’єднань триває і під час цієї, третьої, сесії.