Президент Туреччини Реджеп Ердоган на зустрічі з керівниками квартальних органів влади знову повернувся до інциденту зі збитим російським бомбардувальником Су-24. Як повідомив інформаційний портал www. trt. net. tr, він заявив, що Туреччина, у випадку порушення її повітряного простору літаками інших країн, і в майбутньому реагуватиме так само, як з російським винищувачем. Він додав, що Анкара не збирається вибачатися за збитий бомбардувальник.

«Думаю, що коли хтось і повинен вибачитися, то це не ми. Мають вибачатися ті, хто порушив наш повітряний простір. Наші пілоти й збройні сили виконували свій обов’язок, відповідаючи на порушення встановлених правил», — зазначив президент Туреччини.


Реджеп Ердоган у досить різкій формі спростував обвинувачення президента РФ у тому, що Туреччина купує нафту в бойовиків «Ісламської держави» (ІД). «Ті, хто кидає такі обвинувачення, зобов’язані це довести, а в протилежному разі ніхто не може зводити наклеп на країну», — заявив він, наголосивши, що країни, в яких Туреччина нині закуповує нафту й природний газ, прекрасно відомі: це — Росія, Іран, Азербайджан, Ірак. І додав, що ІД продає видобуту нафту Асаду. «Обговорюйте це з Асадом, якого ви підтримуєте. Гроші вона («Ісламська держава». — Ред.) отримує в нього. Якщо шукати того, хто стоїть за фінансовою і військовою допомогою ІД, насамперед, треба звернути увагу на режим Асада й на країни, які йому сприяють», — сказав президент Туреччини.


За словами Ердогана, ті, хто направляє свої удари проти опозиційних груп, що визнаються 120 країнами світу законними представниками сирійського народу, надає пряму підтримку ІД. «У цьому світлі позиція нашої країни стосовно ІД зрозуміла, й ніхто не має права ставити під сумнів боротьбу нашої країни», — зазначив він.


Турецькі ЗМІ також інформують, що Анкара внесла на розгляд Ради Безпеки ООН питання про бомбування туркменів у Сирії, вимагаючи вжити необхідних заходів для запобігання воєнних дій проти мирних жителів. «Ці напади не можуть бути виправдані «боротьбою з тероризмом», бо в районі немає угруповань, пов’язаних з ІД, «Ан-Нусра» і « Аль-Каїдою», — наголошується в заяві турецької влади. В ній також зазначається: грубі порушення прав людини, що допускаються стосовно мирних громадян, ще більше ускладнюють сирійську кризу.


Незважаючи на заочний обмін неприємними висловлюваннями, президент Туреччини запропонував Путіну зустрітися 30 листопада в Парижі, де відбуватиметься міжнародна конференція із проблем клімату, й віч-на-віч обговорити всі претензії одне до одного. Але, за його словами, на дзвінки з Анкари Кремль просто не відповідає.