Протягом вихідних спеціалісти «Укренерго» здійснили всі підготовчі роботи, необхідні для відновлення однієї з чотирьох пошкоджених ліній на півдні України. Міністру енергетики та вугільної промисловості України Володимиру Демчишину таки вдалося порозумітися із представниками «штабу громадської блокади Криму». 

 

«29 листопада близько 16:00 у результаті переговорів міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина зі штабом громадської блокади Криму було досягнуто домовленості щодо завершення робіт з відновлення лінії 220 кВ Каховська—Титан. Бригада Херсонських магістральних мереж одразу вирушила на місце. До кінця доби всі монтажні роботи були виконані в повному обсязі. Водночас на вимогу протестувальників дроти роз’єднані (на лінії виконано видимий розрив дротів шляхом зняття шлейфів на анкерній опорі)», — йдеться у офіційному повідомленні, оприлюдненому на сайті ДП НЕК «Укренерго».


Водночас в «Укренерго» запевняють: при вирішенні питання включення лінії та подачі напруги на ПС «Титан» з’єднання шлейфів можна буде виконати протягом кількох годин. У компанії нагадують, що через цю лінію постачають енергію ще до двох районів Херсонської області. До слова, переговори про доступ енергетиків до решти підірваних ліній електропередач тривають.


«Ми не плануємо вмикати лінії без погодження з активістами кримськотатарського народу, але переконуємо їх у необхідності відновлення лінії, адже вона забезпечує стабільне постачання Херсонщини. Резервний варіант живлення області ненадійний — на вихідних обладнання уже виходило з ладу, споживачі Чаплинського району були знеструмлені. Зважаючи на погіршення погодних умов, нам необхідно повернутися до штатного режиму роботи», — заявив Володимир Демчишин після наради в міністерстві щодо ситуації з енергопостачанням півдня, повідомляє прес-служба відомства.


За оцінками спеціалістів «Укренерго», для відновлення живлення лінії Каховська—Титан при досягненні всіх домовленостей необхідно 3—4 години. На момент, коли верстався номер, конкретної інформації щодо дати відновлення роботи лінії не було.


Тим часом самопроголошена окупаційна «влада» Криму готується до похолодань і ділить дизельні генератори. Тамтешній «міністр ЖКГ» (Олександр Жданов) вважає, що необхідно у терміновому порядку перекинути автономні джерела живлення на об’єкти ЖКГ, щоб попередити замерзання системи комунікацій в умовах низької температури повітря.


Вл. інф.