Цими вихідними ми вшановували пам’ять загиблих під час голодоморів. «Геноцид проти українців 1932—1933 років — одне із найбільш масових вбивств в історії людства». Такий запис з’явився на сторінці Facebook Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана. «Тоталітарний режим цілеспрямовано знищив 4,5 мільйона наших співгромадян, — йдеться далі в тексті. — Просто за те, що вони були українцями, прагнули до свободи і заважали будувати тюрму народів. Цьому немає виправдання, немає прощення. Молимося і шануємо пам’ять всіх загиблих».
Офіційна церемонія, приурочена до сумної дати, відбулася у столиці біля Меморіалу пам’яті жертв голодоморів в Україні. У ній взяли участь Президент Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, урядовці, колишні очільники країни, представники дипломатичного корпусу, глави релігійних організацій, офіційні особи, громадські активісти, свідки Голодомору-геноциду 1932—1933 років.
«Мусимо собі й усьому світові сказати — не забудемо злочинів Голодомору-геноциду та його винуватців; не зрадимо ідеалів Революції Гідності; зробимо все для національного, політичного, економічного відродження країни, для її входження в європейську сім’ю вільних народів», — заявив у своєму виступі Петро Порошенко, повідомляє прес-служба глави держави. Після виступу Президента оголосили загальнонаціональну хвилину мовчання, з якої розпочалася всеукраїнська акція «Запали свічку!».
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк у своєму зверненні головним винуватцем Голодомору назвав Москву. «Кремль був і залишається вбивцею. Головним злочинцем, який спланував і вчинив акт геноциду проти Українського народу, був тоталітарний радянський комуністичний режим», — наголосив він. Урядовець підкреслив, що ідеологічною основою для дій радянського терору став великодержавний російський шовінізм. «По всьому периметру Російської держави не існує жодної країни, з якою Кремль підтримував би рівні і доброзичливі відносини», передає слова глави уряду департамент інформації та комунікації з громадськістю секретаріату Кабінету Міністрів.