У неділю у Брюсселі відбувся саміт ЄС—Туреччина, на якому лідери 28 країн-членів Євросоюзу узгодили з Анкарою спільний план дій, спрямованих на зупинення хвилі міграції до Європи.


Йдеться про перекриття так званого балканського шляху, яким біженці з Туреччини потрапляють до Греції, а звідти через Західні Балкани та Австрію — до омріяної Німеччини. Ще зовсім донедавна Туреччина, де перебуває майже 2,5 мільйона біженців із Сирії, закривала очі на контрабанду людьми, але водночас нагадувала Брюсселю, що може її зупинити.


На саміті вирішено створити «Фонд біженців» для сирійців, котрі отримали прихисток на турецькій землі. Щоправда, в цьому питанні не обійшлось без суперечки: офіційна Анкара домагалася 3 мільярдів євро на рік, а Брюссель пропонував цю суму на два — 2016 і 2017 — роки. Дискусії вдалося уникнути, погодивши формулу, що ця «сума є початковою». Півмільярда буде виділено з бюджету ЄС. Решта — «внески» країн спільноти. Найбільшими донорами будуть Німеччина (0,5 млрд. євро) та Великобританія (400 мільйонів євро).


Другим аспектом європейсько-турецького плану стосовно біженців, що неодмінно спричинить тертя всередині ЄС, є декларована Жан-Клодом Юнкером підготовка Єврокомісією до 15 грудня пропозиції «розвантаження Туреччини». Тобто планового, і знову ж таки квотного, переміщення сирійських біженців з турецької території до країн Євросоюзу. Цифра ще офіційно не названа, але, за даними з різних джерел, вона може коливатися від 100 до 300 тисяч переселенців на рік. Вартим уваги є той факт, що перед початком саміту відбулося два окремі координаційні засідання — восьми країн на чолі з Німеччиною, які погоджуються на квотний поділ сирійців з Туреччини, та Вишеградської групи (Польща, Чехія, Словаччина та Угорщина), яка, за словами польського прем’єр-міністра Беати Шидло, категорично проти нових квот.


Проте, як підкреслив голова Європейської Ради Дональд Туск, саміт мав ширший — геополітичний та стратегічний — контекст: обговорювались питання пожвавлення відносин Євросоюзу з Туреччиною, яка є ключовим партнером спільноти в боротьбі з тероризмом, а також шляхи поглиблення співпраці задля врегулювання ситуації у Сирії та проблеми Кіпру.


За прогнозами, про які писав «Голос України», Брюссель погодився на низку політичних кроків назустріч Анкарі. Буде інтенсифіковано переговори щодо членства країни в ЄС — двічі  на рік відбуватимуться саміти ЄС-Туреччина. З осені 2016-го турки зможуть подорожувати Євросоюзом без віз, проте за умови виконання урядом Ахмета Давутоглу всіх критеріїв, одним із яких є реалізація з червня 2016 року угоди про реадмісію.

Варшава.