Бойовики продовжують порушувати режим тиші. Днями вони поновили провокації в районі Широкиного, а вчора спробували прорвати наші позиції в Пісках, Мар’їнці, Авдіївці та Старогнатівці. За інформацією прес-центру АТО, ворог лупив з великокаліберних кулеметів, гранатометів та 82-мм мінометів.


Про те, що рано чи пізно конфлікт на Донбасі відновиться, військові експерти говорили давно. Тим не менш, дипломати проводили засідання контактних груп щодо Донбасу і зустріч президентів у рамках «Нормандської групи». Основне завдання — змусити сторони конфлікту дотримуватися режиму перемир’я. Але домовитися так і не вдалося.


Схоже, на сьогодні ні українська сторона, ні проросійські бойовики «ДНР» не мають можливості виконати всі пункти, прописані в Мінських угодах. Військовий експерт Костянтин Машовець стверджує: РФ підводить Україну до вимушеного заморожування війни на Донбасі.


«Ситуація на фронті складна. Ми зможемо визволити окуповані території, якщо РФ перестане підтримувати терористів. У ЗСУ достатньо сил і засобів для того, щоб придушити опір бойовиків і відновити контроль над тимчасово окупованою частиною країни», — зазначив «Голосу України» експерт.


За даними керівника групи «Інформаційний спротив» Дмитра Тимчука, нині ворог продовжує перекидати бронетехніку, передусім на південь від Донецька. Відбувається зосередження сил противника на базі «горлівського гарнізону». Те саме стосується півночі Луганська.


«Однак у цьому я бачу тільки виконання завдань тактичного рівня. Це спроби витіснити наших військових з позицій і провокації з метою викликати у відповідь вогонь для фіксації місією ОБСЄ, щоб звинуватити Україну в зриві Мінських домовленостей. Ми не бачимо, щоб російські терористичні війська володіли таким комплектом сил і засобів для проведення широкомасштабної наступальної операції», — зазначив він.


Підтвердив цю інформацію учора посол США в НАТО Дуглас Лют. За його словами, кількість російських військових, які тривалий час базувалися поблизу кордону з Україною, значно зменшилася, повідомляють деякі ЗМІ.
«Кількість збройних сил в самій Росії, які стоять біля українського кордону, ймовірно, для вторгнення, істотно зменшилася. Тепер це лише один чи два батальйони, що значно менше, ніж рік тому. Але це не означає, що російський вплив на сепаратистські групи зменшився», — сказав Дуглас Лют.


Нині Путін шантажує українське керівництво, щоб Мінські домовленості виконувалися за його сценарієм. А це означає проведення виборів під дулами російських автоматів, щоб після голосування новообрані люди одразу легалізували під виглядом «народної міліції» збройні формування. Основне завдання РФ — повісити окупований Донбас на шию України в плані соціального забезпечення.