Всеукраїнський референдум 1 грудня 1991 року став епохальною подією, що докорінно змінила історичну долю українського народу. На цьому наголосив Президент Петро Порошенко у зверненні до українців.


«Вікова мрія українського народу про незалежність знайшла політичне втілення, коли у демократичний і легітимний спосіб було нарешті покладено край радянському пануванню. Усі спекуляції та агресивно-пропагандистські потуги недругів отримали повне фіаско, розсипавшись ущент», — зазначив глава держави.


Проте, за його словами, метастази колишнього СРСР і досі отруюють наше життя. Українці, які вважали, що навіки звільнилися від імперського минулого, нині змушені боротися проти спроб реваншу тоталітаризму.


«Ще свіжі в пам’яті події, коли 1 грудня 2013 року сотні тисяч патріотів на знак протесту проти побиття студентів вийшли на Майдан Незалежності й вкотре продемонстрували, що ми — єдиний Український народ.


Як і 24 роки тому, Україна згуртована. Сьогодні ми зі зброєю в руках даємо відсіч зазіханням на здобуті незалежність, суверенітет і територіальну цілісність. Зовнішня агресія та наш європейський вибір спонукають до активних дій і перетворень. Тому головним для влади й усього українського загалу є якнайшвидше впровадження необхідних для суспільства й держави змін, що наблизять нас до європейської спільноти», — сказав Президент.


Водночас П. Порошенко переконаний: уроки минулого та новітня історія переконливо доводять, що лише в єдності та злагоді запорука успіху. Переконаний: усе зроблене і те, чого ми, безумовно, досягнемо найближчим часом, сприятиме подальшому розвитку країни.