Учора народний депутат Микола Мартиненко («Народний фронт») зареєстрував в апараті Верховної Ради заяву про складання з себе депутатських повноважень. «Я виконую свою обіцянку відмовитися від депутатського мандата та проситиму всіх депутатів проголосувати за це рішення вже наступного тижня. Зроблю все, щоб для цього була необхідна кількість голосів. Закиди в мій бік про начебто піар — на совісті тих, хто це придумав.

Вони будуть спростовані вже незабаром результативним голосуванням. Хочу наголосити: це моє особисте рішення, про яке я вже постфактум повідомив колег. Конспірологія тут висмоктана з пальця — ні Папа Римський, ні віце-президент США, ні англійська королева тут ні до чого», — заявив Микола Мартиненко.


Водночас народний депутат підкреслив, що проти нього розгорнуто потужну дискредитаційну кампанію, «за якою стоять ті, кого називають олігархами, та Росія, з якою вони тісно пов’язані бізнесом, а високооплачуваними виконавцями є, зокрема, деякі депутати з фракції БПП».


«На цю брудну кампанію в Україні та за кордоном витрачено вже майже 10 мільйонів доларів США, вона продовжується, планується розширювати її географію», — наводить слова М. Мартиненка його прес-служба.


Народний депутат також висловив переконання, що замовники цієї кампанії переслідують дві мети. «Перша — політична. Загальна дестабілізація ситуації, зміщення прозахідного уряду, перевибори і реванш проросійських сил. Тому такі кампанії ведуться й проти інших політиків з оточення Президента та прем’єра. Друга мета — економічні інтереси олігархів, яким я заважаю на посаді голови парламентського комітету з паливно-енергетичного комплексу», — сказав він та наголосив, що багато років послідовно обстоює зменшення енергозалежності України від Росії, зокрема, тільки впродовж останнього часу під контроль держави повернуто облгази, на яких паразитували олігархи, розірвано угоду з Росією про добудову атомних блоків на Хмельницькій та Рівненській АЕС, поставки російського газу поступово заміщаються реверсом з Європи, а російське ядерне паливо — американським.


«Відмовляючись від депутатського мандата, хочу припинити політичні спекуляції через мій статус політика та депутата. Я зосереджусь на тому, щоб як звичайний громадянин у правовому полі довести свою непричетність до будь-яких зловживань. Не ховатимусь, як мої критики, ні за депутатським мандатом, ні за депутатським імунітетом. Також зроблю все, щоб висвітлити роль учасників цієї брудної кампанії», — запевнив М. Мартиненко.

 

ТИМ ЧАСОМ

 

Народний депутат від Блоку Петра Порошенка Сергій Лещенко, котрий впродовж тривалого часу найактивніше вимагав розслідувати діяльність Мартиненка, на своїй сторінці у Фейсбук написав, що хоча він перебуває у США, та може зробити висновок, що «Микола Мартиненко став сакральною жертвою, яку Арсеній Яценюк приносить на олтар своїх стосунків з американським урядом після того, як не можна було вже далі вдавати, що нічого не відбувається».


«Сподіваюся, мої кроки минулого тижня, коли файли зі справи Мартиненка були передано західним послам, представлено з трибуни парламенту та вручено в руки Яценюку, наблизили цей момент», — зазначив він.


Назвавши заяву М. Мартиненка позитивним, але недостатнім кроком на шляху побудови європейського суспільства, С. Лещенко водночас підкреслив, що політичної відповідальності замало, тому «Генпрокуратура має відкрити кримінальне провадження за швейцарським епізодом Мартиненка», а також він має відповісти «за діяння останніх двох років, коли під його управління потрапили державні активи уранової, титанової та нафтогазової галузей України».