104 родинам загиблих майданівців — невідкладна виплата

Учора Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про соціальний захист членів сімей осіб, які загинули (померли) під час масових акцій громадського протесту, які відбулися у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року». Проект постанови виніс на розгляд урядового засідання Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Засідання Кабінету Міністрів, як інформує Урядовий портал, розпочалося хвилиною мовчання.

Арсеній Яценюк повідомив, що на порядку денному нинішнього засідання стоїть одне питання — «про соціальний захист сімей загиблих під час драматичних подій в Україні, коли українці боролися і вибороли свою свободу, незалежність і суверенітет»: «Ми повинні виконати частину боргу, який ми маємо перед родинами тих українців, які загинули в боротьбі, які поклали своє життя, і допомогти сім’ям, діткам, вдовам, батькам тих людей, які загинули».

На розгляд членів Кабінету Міністрів було винесено питання про невідкладну виплату стократного розміру від мінімального прожиткового мінімуму кожній родині загиблих — 104 родинам.

Окрім того, відповідним проектом постанови встановлюється з 

1 квітня доплата в розмірі п’яти тисяч гривень, за словами Арсенія Яценюка, «кожній дитині, кожній вдові, батькам, які перебували на утриманні в загиблого»: «І неважливо, з якого боку — і з одного, і з другого. Це наш обов’язок перед цими родинами. Це наш обов’язок перед цими дітьми».

Рішення було ухвалено одностайно, і глава уряду підписав відповідну постанову просто на засіданні Кабінету Міністрів.

Арсеній Яценюк доручив міністру фінансів Олександру Шлапаку забезпечити відповідні виплати родинам загиблих.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков (ліворуч), міністр юстиції України Павло Петренко.

Фото з сайту http://www. kmu. gov. ua