Об’єднати зусилля з метою забезпечення лікарської автономії та розвитку професійного самоврядування вирішила більшість українських медичних асоціацій та товариств. Їхні керівники підписали в Києві установчі документи новоствореного всеукраїнського об’єднання, яке отримало назву Національна лікарська рада (НЛР).

 

— Ми ставимо за мету створення умов для належного виконання лікарями свого високого призначення, визнання за ними вирішального голосу в управлінні охороною здоров’я, кадровій політиці та організації медичної допомоги за їх профілем, аналогічно медичним асоціаціям зарубіжних країн, — сказав кореспонденту «Голосу України» голова президії НЛР, президент Асоціації стоматологів України Мирон Угрин. — До компетенції НЛР належатимуть загальні питання лікарської практики, що потребують вирішення на рівні лікарського самоврядування або на рівні державних органів влади. Загальнонаціональне об’єднання лікарів має, зокрема, намір всіляко сприяти ухваленню закону про лікарське самоврядування і створенню відповідно до цього документа таких самоврядних лікарських організацій, як, наприклад, Українське лікарське товариство, Палата стоматологів України, Всеукраїнська фармацевтична палата, які на сьогодні є найбільш готовими до цього кроку об’єднаннями, та, можливо, інших. Прагнутимемо також забезпечувати провідну роль і вплив наших професійних асоціацій у затвердженні фахових стандартів лікарської діяльності, клінічних протоколів та інших регуляторних актів. Рада скеровуватиме свої зусилля на посилення соціального захисту медиків, їх фахове удосконалення, дотримання етичного кодексу, розширення участі у міжнародному співробітництві.


На думку заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Олега Мусія, створення Національної лікарської ради засвідчує, що медична спільнота дозріла до виходу на якісно новий рівень самоорганізації й здатна визначати правила і принципи своєї діяльності, як це роблять лікарі у всьому світі.