Філателією захоплюються переважно школярі, з віком це уподобання минає, і лише у небагатьох воно залишається на все життя. «Я також збирав марки у шкільному віці, — згадує відомий тернопільський філателіст Юрій Ковальков, — потім закинув. Студентом захопився нобелівською тематикою, накопичив чимало матеріалів. Товариш наштовхнув на думку поповнити зібране ще й марками на цю тему. Думав, їх буде не так багато, однак це захоплення як взяло у свої обійми, так і не відпускає». Хоч філателіст Юрій Федорович різносторонній, проте улюбленою темою для нього є нобелівська. Саме її він представляв на національній філателістичній виставці, що відбулася у Львові. 

Пишається, що від Тернопільщини у ній брали участь аж одинадцять збирачів марок. Серед них і його донька, яку він також зумів «заразити» цією захоплюючою справою. Вже й трирічний онук придивляється до марок, радісно киває голівкою, коли дідусь, показуючи на альбоми (а їх у нього понад 30), каже: «Максимку, все це буде твоє».
Тернопільська обласна організація Асоціації філателістів України доволі численна. Її вже багато років очолює колишній військовий Валерій Матвєєв. Щосуботи зустрічаються, час від часу влаштовують виставки, спецпогашення. Не покидають цієї справи навіть беручи участь в АТО. Наприклад, Юрій Заблоцький, філателіст-мінометник, погасив конверт із зображенням Дніпропетровської лікарні імені Іллі Мечникова. Марка з портретом знаменитого біолога відкрила серію «Лауреати Нобелівської премії, народжені в Україні», яка розрахована до 2021 року. У ній передбачено видрукувати марки, присвячені видатному хіміку Роалду Гоффману, мікробіологу і біохіміку Зельману Ваксману, фізику Жоржу Шарпаку, економісту Саймону Кузнецу, письменникові Шмуелю Агнону. Юрій Ковальков також певною мірою причетний до випуску цієї серії. Ще напередодні сторіччя від часу присудження Нобелівської премії, яке відзначалося у 2001-му, за його ініціативою тодішній міський голова Тернополя Анатолій Кучеренко написав листа «Укрпошті» з проханням започаткувати таку серію. Тоді у зв’язку з цією подією у світі був справжній філателістичний вибух. В України на той час з цим не склалося, але краще пізно, ніж ніколи. Перша марка, присвячена Іллі Мечникову, має дуже гідний вигляд, а марка — це обличчя держави. Свої перші за часи незалежності марки Україна друкувала в Канаді, Росії тощо, тепер робимо це у себе. У філателії є власні правила. Скажімо, живим особистостям марки не присвячують. Хоч є і винятки. Свої марки мають перший Президент незалежної України Леонід Кравчук, брати Клички.
Філателія — то нескінченна інтелектуальна подорож. «Кожна марка про щось говорить, більше дізнаєшся про країну, людину, подію, збагачуєшся знаннями», — каже Юрій Федорович. Особливо пишається він листуванням з Роалдом Гоффманом, яке триває вже сімнадцять років. Свої листи видатний хімік пише власноруч. Вони неодноразово бачились у Золочеві, де народився Нобелівський лауреат. Остання така зустріч відбулася не так давно. Наприкінці вересня — на початку жовтня Гоффман відвідав рідні місця, прочитав лекцію в університеті «Львівська політехніка».
До речі, саме Юрій Ковальков подав ідею своєму другові, викладачеві університету, організувати міжнародний конгрес «Сучасні напрями хімії, біології, фармації та біотехнології» і запросити на нього нобелівських лауреатів. З трьох запрошених із США приїхав лише Роалд Гоффман. «Львівська політехніка» також дорога серцю Нобелівського лауреата, адже у її стінах навчався його батько. Під час відкриття конгресу відбулася урочиста подія: у присутності Гоффмана Юрій Ковальков погасив спеціальний конверт, штемпель для якого замовив. Уже багато років Юрій Федорович очолює нобелівські студії у Тернополі. Раніше тут щороку у грудні відбувалися Нобелівські читання, на які приїжджали фанати нобелістики не лише з України, а й з-за кордону. Нині з відомих причин такі зустрічі відбуваються рідше, але обмін марками, цікавими матеріалами, знахідками не припиняється.

Тернопільська область.

 

 

 

Юрій Ковальков показує чергову вісточку від Нобелівського лауреата Роалда Гоффмана.

Фото автора.