Завдяки зусиллям та відданості виборчих комісій, організація голосування та підрахунку голосів виборців як у день чергових місцевих виборів 25 жовтня 2015 року, так і під час повторного голосування 15 листопада 2015 року заслуговує на схвалення. Про це на зустрічі з Головою Центральної виборчої комісії України Михайлом Охендовським заявила Голова Місії Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі зі спостереження за місцевими виборами в Україні 25 жовтня 2015 року пані Каетана де Зулуета Овтрам.

 

Крім того, пані Зулуета Овтрам подякувала Центральній виборчій комісії за тісну та плідну співпрацю під час місцевих виборів.


А Михайло Охендовський, як повідомив відділ взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК, висловив сподівання, що в майбутньому вибори в Україні відбуватимуться за усталеним законодавством, яке б не зазнавало суттєвих змін перед кожною виборчою кампанією. Також, на його думку, задля підвищення суспільної довіри до підрахунку голосів та результатів виборів загалом уже найближчим часом необхідно вирішити питання забезпечення дільничних виборчих комісій комп’ютерною технікою та спеціальними сканерами для автоматизації процесу підрахунку голосів.


«За таких умов, переконаний М. Охендовський, Україна раз і назавжди вирішила б питання точності, своєчасності та достовірності встановлення результатів будь-яких виборів. У цьому контексті Центральна виборча комісія хотіла б розраховувати і на міжнародну технічну допомогу свого традиційного партнера — ОБСЄ, за всебічного сприяння якого в Україні було створено та запроваджено Державний реєстр виборців».


Крім того, Голова ЦВК висловив сподівання, що тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради з питань, пов’язаних з виборами Криворізького міського голови, зможе утриматися від тиску на виборчі комісії і втручання в їх роботу.

 

ДОСЛІВНО

Голова ЦВК Михайло ОХЕНДОВСЬКИЙ:


«Саме такий підхід надав би можливість розв’язати весь комплекс нагальних проблем:
* мінімізував би кількість помилок та проявів «людського фактору» під час підрахунку голосів;
* значно прискорив би попереднє оприлюднення результатів виборів;
* виключив би можливість протиправних маніпуляцій стосовно волі виборців з боку окремих членів виборчих комісій;
* значно підвищив би рівень суспільної довіри до виборів та їхніх результатів».