«Місцеві вибори відбулися — що далі? Як їх результати вплинуть на розвиток політичної системи в Україні?». Відповідь на ці запитання шукали учасники однойменного круглого столу, що відбувся в «Укрінформі».

 

Вибори на Донбасі, за твердженням політологів та експертів, показали: не так важливий загальнонаціональний рейтинг партій, як робота їх осередків на місцях. «Нинішній високий результат Опозиційного блоку в Маріуполі не можна пояснити лише фальсифікаціями і зловживаннями влади, — вважає В. Краснопьоров. — Відбулася значна річ: старі моделі поведінки, які формувалися на Донбасі десятиріччями, вже не працюють. І той, хто перший зрозумів це, і здобув нормальний результат».


За словами політолога Віктора Небоженка, місцеві вибори закривають тривалий виборчий період — півтора року. «Дуже важливо засвідчити: те, що країна впоралася з цим, говорить про коефіцієнт стійкості, незалежно від кризи, війни тощо. Це можна розглядати як певну передумову реформ і стабільності», — зазначив він.


Водночас, на думку більшості експертів, результати волевиявлення не відкидають імовірності проведення дострокових парламентських виборів. «Небезпека переобрання парламенту змістилася із середини законодавчого органу, оскільки і «Самопоміч», і Радикальна партія зрозуміли: великих результатів вони не отримають поза його стінами. Адже і ВО «Свобода», і «УКРОП» отримали доволі серйозну підтримку. Тому разом із «Батьківщиною» можуть стати певними чинниками для переобрання парламенту», — вважає Валентин Краснопьоров, координатор Руху «Сильні громади Донеччини».


А на думку політолога Олега Саакяна, списати це питання з порядку денного не дає внутрішня коаліційна криза, яка зазнала і зовнішнього прояву.


Однак, хоч би як суспільство та експерти критикувати парламент, саме він не раз рятував країну, ставав тим балансиром, який утримував її від розвалу, переконаний політичний експерт Костянтин Матвієнко. «Власне, Росії знадобилася жорстка агресія проти України для того, щоб похитнути Україну. Але навіть в умовах цієї війни ми зуміли провести три етапи виборів — президентські, парламентські та місцеві», — зазначив він. Водночас додав, що імовірність дочасних парламентських виборів не можна скидати з рахунку. «Бо має місце дисбаланс. Узагалі, ми постійно ходимо по колу дисбалансів. Фактично нині виникає альтернатива: або дочасні парламентські вибори, або, боюся, що третій Майдан. Дочасні вибори небезпечні тим, що не отримаємо нового дискурсу, а лише косметичні бренди, тобто замасковані старі обличчя з Опозиційного блоку чи КПУ. А революція сама по собі небезпечна», — сказав К. Матвієнко. Крім того, експерт наголосив на існуванні запиту на нову якість політики, якої поки що немає.


Проте, на думку експерта, ще є шанс запропонувати новий дискурс, але, очевидно, в стратегії дочасних виборів до парламенту. Тому знову постає питання нового Виборчого кодексу. «Якби парламентська більшість зосередилася на цьому, можливо, ми б мали шанс пройти це випробування і вийти на нормальний стабільний суспільний розвиток», — зауважив він.