Про це оголосив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг. Рішення одноголосно ухвалили міністри закордонних справ 28 країн-членів НАТО, і вже цього тижня в Подгорицю буде направлено офіційний документ.


Єнс Столтенберг назвав це рішення «історичним кроком, що підтверджує політику відкритих дверей Альянсу для Західних Балкан». Раніше членами НАТО вже стали сусіди Чорногорії — Албанія і Хорватія, а Македонія та Боснія і Герцеговина є країнами-кандидатами для вступу до блоку.


Слід зазначити, що Росія всіляко намагалася зашкодити зближенню Чорногорії із Альянсом. Посол Росії в цій країні навіть попередив прем’єр-міністра країни Міло Джукановича про можливе погіршення відносин із Москвою.

А Держдума РФ прийняла звернення до Скупщини Чорногорії «з настійним закликом утриматися» від цього кроку. Але до цих закликів не прислухалися, знаючи амбіційні плани Кремля стосовно країни, яка має вихід до Адріатичного моря. Крім того, приклад з Туреччиною доводить, що за всієї агресивної риторики московська кліка побоюється НАТО.