У Росії указом президента запроваджено нові міграційні правила тільки для громадян України. Якщо біженець або гастарбайтер до нинішнього дня не визначився, де житиме — в Росії чи в Україні, йому треба збирати валізи й вирушати додому.


До грудня діяв пільговий режим. Прожив 90 днів, пиши заяву в міграційну службу й живи ще три місяці. І так нескінченно. Сьогодні 90 днів, і —»валіза, вокзал, Україна». З 1 грудня щодо громадян України за порушення міграційного режиму почнуть застосовувати санкції у вигляді штрафу (приблизно 80 доларів), а далі — «вовчий білет» із забороною в’їжджати на територію РФ.


Офіційно Росія надає допомогу тільки біженцям із України — мешканцям окупованих Донецької і Луганської областей. Але останнім часом отримати цей статус практично неможливо, і це означає, що не буде медичного обслуговування, інших соціальних пільг і тієї маленької суми грошей, що їх видавала міграційна служба. Біженці намагаються одержати хоч якусь роботу, а живуть у гуртожитках і бараках (цитую російські ЗМІ), «де один чайник на десять чоловік». Патент на роботу в Росії коштує 10 тисяч рублів, і сьогодні отримати його можна тільки за однієї умови: якщо мігрант бажає стати громадянином РФ.


До того ж біженцям із України було поставлено умову (зовсім як «зона осілості» у царській Росії) — проживати за Уралом, у Сибіру, на Далекому Сході, у маленьких провінційних містечках. Тільки ті, хто мав родичів у Росії, змогли залишитися в обласних центрах. Глава Федеральної міграційної служби (ФМС) Костянтин Ромодановський заявив, що порушникам закриють в’їзд до РФ: «Якщо іноземець залишиться в тіні, буде жити й працювати в Росії таємно, ми закриємо йому в’їзд до Росії». Він зазначив, що «залежно від того, скільки українець просидів тут, ця цифра змінюватиметься: 120 діб перевищив — 3 роки закриття в’їзду, 180 діб — 5 років, рік — 10 років».


Тим часом російські ЗМІ повідомляють, що сьогодні триває активний процес повернення українців додому — майже півтори тисячі людей на день. Вони повертаються в Запорізьку, Харківську, Київську області. Чимало громадян України їдуть до Білорусії, є і ті, хто прямує до Німеччини, Польщі, Італії. Не останню роль тут відіграють не тільки нові міграційні правила та неможливість «здобути другу батьківщину», а й бажання російських спецслужб завербувати чоловіків-біженців на війну на Донбасі.