Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва переконаний, що український парламент працює недостатньо ефективно. Про це Віктор Галасюк заявляв і на брифінгу, і з трибуни Верховної Ради. Виправити ситуацію народний депутат України запропонував шляхом внесення відповідних змін до Регламенту Верховної Ради України.

 

Як зазначив парламентарій, необхідні суспільству закони розробляються, опрацьовуються комітетами Верховної Ради, але часто місяцями, а інколи й роками не потрапляють до зали голосувань. «Депутати навіть у сесійний тиждень працюють у залі менше трьох робочих днів. Адже в понеділок — погоджувальна рада, в середу — «комітетський день» і тільки півдня роботи в залі, а в п’ятницю — офіційно півдня робочі, але депутати не ходять на засідання. Маємо лише повноцінні вівторок та четвер, коли дійсно приймаються закони», — пояснює В. Галасюк.


На думку голови комітету, зала парламенту перетворилася на «вузьке місце» законодавчого проведення реформ, і саме це спричиняє регулярні конфлікти на погоджувальній раді, обурення громадських активістів та невдоволення суспільства результатами роботи парламенту.


Тільки в Комітеті з питань промислової політики та підприємництва перебуває 17 готових до розгляду в залі Верховної Ради законопроектів, повідомляє В. Галасюк. До слова, комітетів у парламенті — 27, а, крім них, діє ще декілька комісій.


«Треба змусити Раду працювати! П’ятниця має стати повноцінним робочим днем парламенту. А хто не хоче працювати в інтересах суспільства — хай складає мандат і тоді займається своїми справами!» — закликає голова комітету, одночасно наголошуючи на необхідності змусити працювати, а не імітувати «бурхливу реформаторську діяльність» й уряд. Так, народний депутат України назвав «Годину запитань до уряду» «імітаційною», адже міністри та Прем’єр-міністр далеко не завжди відвідують парламент у цей час, та й за форматом «година» більше нагадує прес-конференцію, аніж фахове обговорення, яке насправді так сьогодні необхідне. Зважаючи на це, В. Галасюк закликав замість «Години запитань до уряду» проводити тригодинне професійне обговорення із запитаннями до кожного профільного міністерства та обов’язковою присутністю уряду в повному складі.


Також було підкреслено вимогу зобов’язати міністрів або їхніх заступників бути присутніми на засіданнях парламентських комітетів особисто, адже тільки такий підхід сприятиме всебічному та повноцінному опрацюванню законопроектів, а також налагодженню діалогу між законодавчою та виконавчою гілками влади.


Ініціатива голови Комітету з питань промислової політики та підприємництва наразі оформлена в проекті закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення ефективного законодавчого процесу» (реєстр. №3557).

 

Матеріал надано Комітетом з питань промислової політики та підприємництва.