Реформу децентралізації обговорювали під час міжнародної конференції за участю представників Кабінету Міністрів, європейських експертів та практиків.


Перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода зазначив, що реформа децентралізації стосується фактично всієї системи органів виконавчої влади і місцевого самоврядування.


Він розповів, все законодавство, пов’язане з об’єднанням територіальних громад, регіональним розвитком, привели до вимог і стандартів Євросоюзу. Крім того, завдяки підтримці міжнародних партнерів, створено 24 регіональні офіси реформ. До них за конкурсом відібрано експертів від профільного міністерства, Асоціації міст України, інших асоціацій, які допомагають проводити зміни. Також затвердили майже всі обласні стратегії. Виділили на це відповідні кошти з державного бюджету для підтримки місцевого регіонального розвитку. Саме завдяки таким діям вдалося досягти певних результатів. «Якщо добре організована робота урядових, громадських та інших інституцій, правильно розставлені стратегічні цілі й мета, та добре її розуміють на місцях, така реформа може мати успіх», — підкреслив В’ячеслав Негода.


В’ячеслав Негода розповів, що нині ведеться робота з донорами. Отриману допомогу максимально використаємо для проведення реформ в Україні. Це дасть можливість, у разі прийняття змін до Конституції, до жовтня 2017 року завершити реформу децентралізації і провести місцеві вибори на новій територіальній основі з новими повноваженнями і ресурсами.

Цифра

 

За час проведення реформи децентралізації виявили бажання об’єднатися понад шість тисяч територіальних громад. Майже 800 громад вже об’єдналися. Утворилося 159 об’єднаних територіальних громад, які 25 жовтня брали участь у місцевих виборах.