В Україні розпочався ІІ тур додаткової вакцинації проти поліомієліту, що триватиме до 11 грудня 2015 р. Вакцинуватимуть дітей віком від 2 місяців до 6 років, а в завершальному третьому турі — дітей до 10 років.


Як зазначив заступник міністра охорони здоров’я України Ігор Перегінець, «результатом трьох раундів імунізації стане припинення циркуляції вакцино-спорідненого вірусу поліомієліту та забезпечення захисту наших дітей від уражень, зумовлених поліовірусом. Для цього необхідно вакцинувати 95% дітей, що потребує додаткових зусиль».


Питання вакцинації у контексті національної безпеки сьогодні постало надзвичайно гостро, — вважає народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко. У нас досить високий показник дитячої смертності, але маніпулювати, спекулювати і пов’язувати ці показники з вакцинацією неприпустимо. На її думку, надзвичайно важливою є інформаційна політика під час спалаху інфекційних захворювань. Адже вакцинація — єдиний спосіб захистити від цих хвороб дітей в Україні.


Представник Бюро ВООЗ в Україні Доріт Ніцан, в свою чергу, закликає усіх батьків вакцинувати своїх дітей у другому турі, навіть якщо перший вони пропустили. Адже для того, щоб дитина була повністю захищена, вона повинна отримати усі три дози полівакцини, наголошує вона. За повідомленням прес-служби МОЗ України, у першому турі вакциновано 1 468 403 дітей, що становить 65% від загальної кількості. Для другого етапу Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) надав Україні додаткову гуманітарну допомогу у кількості 4,5 млн. доз ОПВ Санофі-Пастер, яку вже доставлено в регіони.

Вл. інф.