Запланована перша сесія Чернігівської міської ради позавчора не змогла розпочати свою роботу — із 42 обраних депутатів з’явилися на засідання лише 17. Повністю бойкотували зібрання обрані за списками Опозиційного блоку, «Нашого краю», Радикальної партії та «Батьківщини».


Причиною бойкоту сесії названо те, що новообраний міський голова Владислав Атрошенко не позбавлений мандата народного депутата, хоча відповідну заяву він подав до Верховної Ради одразу ж після виборів.


Його попередник Олександр Соколов, що програв вибори на посаду голови, але став депутатом від «Нашого краю», подав іншу заяву — з проханням анулювати його визнання міським депутатом, оскільки він, мовляв, продовжує виконувати обов’язки міського голови. Територіальна комісія її задовольнила.


Перше засідання сесії міськради перенесено на 4 грудня, але і воно може не відбутися, оскільки члени виборчої комісії від партій, які бойкотують сесію, на засідання комісії також не прийшли.
Протистояння між старим головою, який керував містом 13 років, і новим триває.


Василь ЧЕПУРНИЙ.


Чернігівська область.


Коментарі 


Закон України «Про місцеві вибори» (ст. 89) визначає, що зареєструвати новообраного міського голову, у разі наявності у нього іншого представницького мандата, можна лише за умови, що ця особа подасть до територіальної виборчої комісії протягом 20 днів з дня офіційного оприлюднення результатів місцевих виборів копію зареєстрованої заяви, в цьому разі — поданої до Верховної Ради України, про припинення дії мандата народного депутата України, одночасно подавши документ про звільнення з роботи (посади), несумісної з посадою міського голови. У разі звернення особи, обраної міським головою, до територіальної виборчої комісії щодо наявності поважних причин, які перешкоджають виконанню цих вимог (наприклад, неприйняття відповідного рішення Верховною Радою України), територіальна виборча комісія може прийняти рішення про визнання цих причин поважними і встановити інший строк виконання зазначених вимог або про відмову у визнанні цих причин поважними. У будь-якому разі зареєструвати В. Атрошенка міським головою територіальна виборча комісія може лише після виконання ним умови щодо надання документа про звільнення з роботи (посади), несумісної з посадою міського голови, тобто після позбавлення статусу народного депутата України.


У разі невиконання без поважних причин та у визначені строки умови подання до тервиборчкому документів про звільнення В. Атрошенка комісія має прийняти рішення про визнання його таким, що відмовився відповідно від посади міського голови, та призначити повторні вибори міського голови.


Сергій ДЕМСЬКИЙ, юрист.


З правової точки зору новообраний міський голова може скласти присягу і приступити до своїх обов’язків не раніше подання ним заяви про припинення повноважень народного депутата. Заяву він подав 17 листопада. Тому на сесію, яку зірвали чотири депутатські фракції, голова виборчої комісії прийшла з текстом присяги голови.


Але проблема лежить не в юридичній, а в політичній площині — депутати міської ради прийшли хто з Майдану, хто з антимайдану і продовжуватимуть політичні розбори, а не тільки вирішуватимуть питання життєдіяльності міста. Вихід тут бачиться у вмінні новообраного голови і місцевих керівників політичних сил, представлених у міській раді, домовлятися, знаходити компроміси.


Сергій Соломаха, член міської територіальної виборчої комісії.