У зоні АТО триває гучне «затишшя». Російсько-терористичні угруповання обстрілюють позиції українських військ і населені пункти зі стрілецької зброї та мінометів калібром 82 мм і 120 мм. ДРГ супротивника продовжують розвідку бойових порядків сил АТО й мінування місцевості, на нейтральній смузі намагаються спровокувати наших вояків на бойові зіткнення із застосуванням важкого озброєння.


За даними групи «ІС», у середу на північ від Авдіївки дві піхотні групи бойовиків провели «наступальну операцію» тактичного рівня. Одна група терористів відволікала інтенсивним вогнем з одного напрямку, друга група з іншого напрямку (з боку Крутої Балки) намагалася наблизитися до опорного пункту сил АТО. Висування супротивника було виявлено, у результаті відкритого у відповідь вогню бойовики відступили.


Протягом минулої доби (дані на 3 грудня) бойові дії на сході України тривали лише на донецькому напрямку. Про це повідомив речник адміністрації Президента з питань АТО полковник Олександр Мотузяник.


Зокрема, поблизу Горлівки ворог неодноразово порушував режим тиші в Зайцевому, Майорскому і на території Дзержинської міської ради. Крім гранатометів і стрілецької зброї, бойовики здійснили обстріл із БМП.

Аналогічна ситуація й у районі донецького аеропорту. Водночас у Красногорівці та Мар’їнці вперше за декілька тижнів було спокійно.


Обстановку в зоні бойових дій «Голосу України» прокоментував координатор групи «ІС» Дмитро Тимчук:


«При тому, що більшість обстрілів бойовиків фіксується на донецькому напрямку (Авдіївка, Опитне, Піски), не видно формування серйозного угруповання сил супротивника в Донецьку для наступу.


Щодо перегрупування гібридних формувань, то побоювання викликає горлівський гарнізон, який цілком може піти на Артемівськ. І там справді сконцентровано ударні сили.


Тривожна ситуація спостерігається на південь від Донецька й маріупольському напрямку. Туди постійно ворог вкидає нові сили й засоби. Поки що обстановка не загрозлива, але, враховуючи близькість до російського кордону, за добу-дві у цьому секторі зможуть матеріалізуватися серйозні тактичні російсько-терористичні групи.


Проблема в тому, що бойовики активно використовують міномети й бронетехніку. А українські сили, згідно з Мінськими угодами, відвели озброєння. Його повернення на лінію розмежування — це вже політичне питання. Картина вимальовується непроста: наші бійці зі стрілецькою зброєю протистоять артилерійським обстрілам бойовиків... До того ж терористи перекидають свою бронетехніку на передній край, а у нас для адекватного протистояння таких машин там немає».


***


Верховний головнокомандувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав вважає малоймовірним, що Росія виконає зобов’язання за Мінськими угодами до кінця цього року. Про це він заявив на прес-конференції в Брюсселі, передає «Інтерфакс-Україна».


«Росія продовжує підтримувати своїх наближених на сході України. Дуже малоймовірно, що ми побачимо те, що необхідно за Мінськими угодами, до кінця року. Спостерігаємо численні конвої, що рухаються на Донбас. Їх називали гуманітарною підтримкою. Але це некоректно», — зазначив Брідлав.