Закон про місцевий референдум треба ухвалювати. Про це під час круглого столу, проведеного в Комітеті Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, наголошували народні депутати, експерти та представники громадськості.

 

Зокрема, народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Олександр Черненко зазначив, що тема референдуму в Україні актуальна, як ніколи. Це один із основних механізмів демократії, народовладдя. Місцевий референдум закріплено в Конституції, передбачено Європейською хартією місцевого самоврядування, але, на жаль, вже багато років у нашій країні відсутні правові механізми реалізації цих положень.


Парламентарій нагадав, що до 2012 року діяв ще прийнятий у 1991 році закон про референдум, який, на його думку, був недосконалий. Але навіть після ухвалення в 2012 році закону про Всеукраїнський референдум, попередній втратив свою чинність. Сьогодні вже три роки як є повна правова прогалина у питанні організації та проведення місцевих волевиявлень.


За його словами, в парламенті вже зареєстровано три законопроекти стосовно місцевих референдумів і один проект закону, котрий регулює проведення місцевого і Всеукраїнського референдумів. Народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Наталія Новак акцентувала увагу на тому, що влада дуже часто намагалася спустити нанівець розгляд будь-яких законів стосовно референдумів. «У нас, на жаль, відсутня культура проведення таких волевиявлень. Тому є побоювання щодо закону про місцевий референдум. Адже в умовах АТО, проведення військових дій такий законодавчий акт може слугувати знаряддям сепаратизму», — зазначила народний обранець.


Наталія Новак переконана, якщо закон буде виписаний правильно, чітко визначить питання, котрі можуть виноситися на розгляд, то підвищиться рівень місцевої демократії.