Остапу Бендеру нічого не залишається, як нервово курити осторонь, заздрячи тим можливостям, які відкриваються перед сучасними послідовниками турецькопідданого. І якщо ідейний борець за грошові знаки знав чотириста порівняно чесних способів відібрання грошей, всіляко шануючи при цьому Кримінальний кодекс, то сьогоднішні не гребують нічим, придумуючи нові сценарії афер і озброюючись досягненнями науково-технічного прогресу.


Перший хід — Е2-Е4... А там подивимося


Якщо врахувати, що виграти в лотерею мені пощастило один раз у житті, і то за приз правила копійчана репродукція відомої картини Василя Перова «Мисливці на привалі», можете уявити мої почуття, коли я побачив на мобільнику повідомлення, отримане вихідного дня о 7.15 ранку з приватного, найімовірніше, номера:


« +38(063) 453 82 46: «Ukravto na vash nomer vupal prіz avto «Chevrolet Cruze» Іnfo po: +38(093) 938 19 14; +38(063) 984 87 53; іnternet: www.deltamotor.com.ua». (фото)

 


Усе як годиться. Номери телефонів, сайт. Заходжу, читаю:


Увага! Розіграш 5 автомобілів «Сhevrolet». Шановні пані та панове! Ми раді повідомити, що... компанія ВАТ «Дельтамотор» разом з нашим партнером «Wellcomtelekom» проводить чергову... акцію з розіграшу десяти автомобілів «Chevrolet Cruze»... серед абонентів мобільних телемереж, що користуються послугами платіжних терміналів «Bank24», «Easy Pay», «24 Nonstop»,»Tyme», «Cіtypay», «Regulpay», «Іbox». Усі номери, що брали участь у розіграші, були взяті з загальної бази електронних платежів з дозволу (ось як! — Авт.) Міністерства фінансів і Міністерства зв’язку України.


Набираю один із трьох номерів, зазначених на сайті. Обирайте будь-який: +38 (093) 142 81 96, +38 (067) 419 06 97, +38 (095) 323 85 03.


Відгукнувся чоловік із приємним і радісним голосом, назвався Ярославом і повідомив, що для перевірки інформації йому знадобиться кілька хвилин, після чого він зв’яжеться зі мною. А я тим часом перейшов за посиланням «Питання по акції», де все було розписано до дрібниць.


— Як я став призером цієї акції? Я ж ні в чому не брав(ла) участі? — спантеличують мене запитанням організатори й одразу відповідають: «Ця акція організована нашим партнером ТОВ «Wellcomtelekom» для рейтингу підняття (ти ба, закрутили як! — Авт.) термінальних платіжних систем (наводять перелік, що вже цитувався раніше. — Авт.). Ви скористалися однією з цих платіжних систем і... шляхом незалежного електронного відбору... стали власником цінного суперпризу — автомобіля «Chevrolet Aveo Sedan» (?! — Авт.)».


Те, що модель автомобіля з «Chevrolet Cruze» в предивний спосіб трансформувалася на «Chevrolet Aveo Sedan», напевно, не дуже бентежить організаторів, як і те, що ТОВ «Wellcomtelekom», так само, як і компанія «Дельтамотор», відсутні в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців, дані якого безплатно доступні в Інтернеті всім, хто побажає одержати необхідну інформацію.


Тим часом мій візаві звірився з таблицею розіграшів, чи що там у них, передзвонив і почав радісно вітати з виграшем і ненав’язливо бідкатися з приводу того, що от, мовляв, усе добре, тільки час згаяно, і я ризикую залишитися без призу, бо треба було зв’язатися з ним одразу після одержання СМС, тобто в суботу, а не в понеділок, як це зробив я.


— Ну нічого! — втішив співрозмовник. — У вас іще є час до 17.00. Заходьте на сайт, реєструйтеся, оплачуйте податок і... одержуйте ваш приз...


Слухаю його, а в уяві — кадри з фільму «Пригоди Буратіно». Де довірливий герой піддається на вмовляння підступних кота Базиліо і лисиці Аліси — закопує свої монетки на Полі Чудес.


— А можна так — вранці  стільці, а ввечері — гроші? 

— Можна! Але гроші — вперед!


Що за податок такий, думаю, і дивлюся на відомому вже сайті:


«Згідно з Податковим кодексом України, усі цінні призи... які перевищують суму вартості 10 тисяч гривень, обкладаються державним податком... 4%. Оскільки самостійної участі в цій акції ви не брали, тобто стали мимовільним учасником... акції, 3% оплачує наш Генеральний Спонсор, а 1% ви оплачуєте самостійно».


Ти диви, альтруїсти які! Добре. Не цитуватиму всю ту ахінею, якою годують довірливих громадян «організатори акції», наведу лише деякі пункти:


«...9. Для реєстрації в системі й одержання 8-значного Pіn-коду (сертифіката, що дає право на одержання вашого призу) необхідно, після отримання повного блоку інформації, протягом останнього дня акції скористатися апаратом самообслуговування (терміналом) і внести оплату 1% державного податку від суми виграшу, яка на сьогодні становить 340.000 (ого! — Авт.) тисяч гривень.


9.1. ...Оплату держмита вам необхідно здійснити в присутності наших операторів... перед оплатою спочатку потрібно додзвонитися до нас і підключити свій номер на реєстрацію»...


— Гарно викладає, собака, — це не я сказав, а Остап-Сулейман-Берта-Марія-Бендер-бей, — але все одно — гарно та послідовно. А я, ознайомившись з умовами, вирішив іще раз зв’язатися зі своїм невидимим опонентом і запропонувати йому власний варіант дій: оскільки ми, мовляв, не місцеві й оплатити держмито через термінал не маємо фізичної змоги, чи не могли б організатори піти нам назустріч і надіслати за вказаною вище сумою кур’єра? Після хвилинної розгубленості співрозмовник відрізав, що правила одні для всіх і вносити свої корективи він не вповноважений. Після чого, не прощаючись, кинув слухавку. Залишається тільки сказати, що подальші спроби зв’язатися з організаторами успіхом не увінчалися. Напевно, влаштовувачам заходу моя кандидатура здалася безперспективною.


«Газети треба читати!»


А я, тим часом, набрав номер гарячої лінії офіційного дилера «Chevrolet» в Україні: 0 800 505 025. Ось що мені розповів оператор, який представився Олегом:


— Компанія не проводить ніяких розіграшів. Беручи до уваги кількаразові звернення до консультантів автосалонів «Сhevrolet», а також щоб уберегти громадян від спроб їх обдурити, ми регулярно розміщуємо перелік сайтів-шахраїв на нашому офіційному сайті. Шахраї стають дедалі винахідливішими і створюють ретельно продумані за структурою иа наповненням сайти. Такі випадки непоодинокі. Понад те, зловмисники вміло використовують достовірну інформацію про дилерів, щоб зробити свій обман максимально схожим на правду. Перелік усіх офіційних дилерів в Україні наведений на сайті. Дякуємо всім, хто небайдужий і сповіщає нас про зловмисне використання торговельної марки «Сhevrolet».


У разі одержання повідомлення про виграш автомобіля просимо бути обережними та ретельно перевіряти інформацію!


Хоча творці переліку сайтів-шахраїв і попереджають, що він, мовляв, не остаточний і доповнюватиметься, на момент написання матеріалу у ньому було 169 інтернет-адрес любителів легкої наживи.


Підсумую словами незабутнього Остапа Бендера: «Не треба овацій! Графа Монте-Крісто з мене не вийшло. Доведеться перекваліфікуватися в кербуди». І ще одне: «Газети треба читати! Іноді вони сіють розумне, добре, вічне!»