Учора в Белграді (Сербія) розпочалося дводенне 22-ге засідання Ради міністрів закордонних справ (РМЗС) ОБСЄ (на знімку). Цьогоріч на зібранні знову домінує тема врегулювання конфлікту навколо України в умовах триваючої агресії Російської Федерації. 

 

 

Держави-учасниці ОБСЄ визнають, що конфлікт виник у зв’язку з грубим порушенням основоположних принципів організації, закладених у Гельсінкському Заключному акті. Україна очікує підтвердження державами-учасницями ОБСЄ повної поваги до суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також необхідності допуску до всієї території України всіх інститутів організації, йдеться у заяві, поширеній прес-службою МЗС.


Також делегація України внесла ініціативи стосовно ухвалення у рамках РМЗС ОБСЄ міністерських декларацій щодо протидії явищу політичних в’язнів на просторі ОБСЄ та посилення ролі організації у питаннях безпеки кордонів. Україна виходить з того, що забезпечення беззастережної поваги до принципів ОБСЄ та виправлення їх грубих порушень є обов’язковою умовою для відновлення архітектури європейської безпеки в інтересах усіх держав на просторі ОБСЄ, наголошено у заяві МЗС.


Плановано, що в рамках засідання міністр закордонних справ України Павло Клімкін матиме близько десяти двосторонніх зустрічей, зокрема з держсекретарем США Джоном Керрі.


Фото Держдепартаменту США.