У німецьких ЗМІ останнім часом домінують дві теми: тероризм і мігранти. Якщо з питаннями тероризму суспільство доходить спільної думки, то з проблемою біженців значно складніше. Адже, навіть за обережними прогнозами, до ФРН до кінця року прибуде майже мільйон осіб. Таке «вливання» непокоїть політиків, котрі одностайні в розумінні необхідності зменшити цю хвилю. А ось на способах досягнення ламаються списи. Канцлер Ангела Меркель переконана: Німеччина впорається з цією проблемою, але з нею не згодні не лише опозиція, а й чимало членів правлячої коаліції. Їхні дебати знаходять відображення у ЗМІ.

 

Так, у коментарі часопису «Фокус», зокрема, йдеться: «Люди тікають від терору, котрий світова спільнота хоче подолати. Біженці рушають у дорогу, бо в їхніх країнах будь-який державний порядок більше не функціонує, натомість потрапляють у руки свавілля. І це вже не може бути завданням лише невеликої кількості людей, котрі мають надати їм притулок. А чимало європейських країн, зокрема Франція, спрощують собі життя, коли посилаються на канцлера ФРН, яка ніби запросила сотні тисяч біженців, а відтак і має вирішувати, як долати проблему».


Поки політики дискутують, біженці й далі прибувають до ФРН, тижневик «Шпігель» зауважує: «Літня казка привітного прийому закінчилася. У суспільстві вже давно об’єдналися зневага до ісламу освічених громадян із расизмом нижчих прошарків суспільства. Їхнім «голосом» став Горст Зеегофер (лідер Християнсько-соціального союзу, який є членом правлячої коаліції і також очолює уряд Баварії, куди передовсім потрапляють біженці.

— Ред.). Коли йдеться про мігрантів, то Ангела Меркель заявляє: «Ми впораємося з цим». Але дедалі більше людей у ФРН запитують: «Чи хочемо ми цього?» Ангела Меркель каже, що не може Німеччина відгородитися парканом завдовжки три тисячі кілометрів, пише далі «Шпігель». Горст Зеегофер назвав це висловлювання канцлера «капітуляцією правової держави перед реальністю».


Тим часом у деяких німецьких ЗМІ назріває нова дискусія, котра вже точиться у політичних колах. Вона може стати поворотним моментом у проблемі біженців: зміни до конституції ФРН, яка нині гарантує усім, хто зазнає політичних переслідувань у себе на батьківщині, індивідуальне право на притулок. Це означає, що такі особи не можуть бути викинуті з Німеччини. Досі на це право навіть радикальні політики не зважувалися зазіхати. Перший, хто зробив це, — Гюнтер Еттінгер, який хоч і змінив посаду прем’єра землі Баден-Вюртемберг на крісло єврокомісара, але залишається впливовим політиком. Він запропонував внести зміни до Основного Закону, які дозволять переглянути міграційне законодавство.

Берлін.