Приїхав, побачив, підключив. Так можна охарактеризувати раптовий візит до знеструмленого Криму російського президента Володимира Путіна, який у ніч на четвер терміново прибув до Сімферополя. Тут у приміщенні «Крименерго» він був присутній при включенні кримської енергосистеми до загальноросійської.


Підприємство «Россети» майже півроку витратило на те, щоб прокласти перший енергокабель дном Керченської протоки з боку Кубані, встановити протягом майже 100 кілометрів лінії електропередач і побудувати нову підстанцію «Тамань».


Чим це допоможе Криму? Енергія в обсязі перших 200 МВт (це перша гілка) та других 200 МВт, які очікується одержати до 15 грудня, забезпечить півострів необхідними потужностями, але загальної ситуації не виправить.

Дефіцит все одно становитиме майже 300 МВт, оскільки Криму необхідна подача на добу не менше 1 тисячі МВт електроенергії, повідомив міністр енергетики РФ Олександр Новак. Він розповів, що на повну потужність енергосистема півострова запрацює не раніше 2018 року, коли в Сімферополі та Севастополі будуть побудовані теплові електростанції по 470 МВт кожна. Кримчани поки що особливих змін від запуску енергомосту не відчули: світло як відключали, так і продовжують відключати, режим надзвичайної ситуації на півострові ніхто скасовувати не збирається.

Крим.