Найбільший у світі японський Державний пенсійний інвестиційний фонд (GPІF)  за третій квартал одержав збитків на 7,9 трлн. єн, або на 64 мільярди доларів. Це найбільші втрати, яких зазнав фонд після 2008 року. Як зазначається в квартальному огляді, оприлюдненому в пресі, збитки становлять 5,6%. А загалом фонд управляє активами в 135,1 трлн. єн (1,1 трильйона доларів).


Невдале керування активами у третьому кварталі пояснюється серпневим обвалом на фондових ринках Китаю, а за ним і різким падінням індексів Токійської та інших фінансових бірж світу. Статистика показує, що фонд втратив 8 трлн. єн на внутрішніх та зарубіжних акціях і 241 млрд. єн на суверенних облігаціях інших країн. Водночас японські облігації принесли дохід в 302 млрд. єн.


Загалом у структурі активів фонду 39% — це державні облігації Японії, 21% коштів інвестовано в акції національних компаній, ще 22% коштів вкладено в акції іноземних компаній і 14% — в держоблігації інших країн.


У жовтні минулого року фонд дещо змінив свою інвестиційну політику, практично подвоюючи інвестиції у ринок акцій і знижуючи частки облігацій, через що викликав на себе критику з приводу ризику короткострокових операцій і збитків через більш агресивний інвестиційний стиль.


Однак член ради директорів фонду Хіроюкі Міцуіші заявив на прес-конференції, що «короткотермінові акції можуть привести і до прибутків, і до збитків, однак за останні 14 років вони приносять стабільний прибуток». Тому не варто оцінювати результати роботи фонду тільки у короткостроковій перспективі. Тим більше, що в попередньому кварталі така політика призвела до максимальної дохідності фонду — 12% — за останні 14 років.


Щоправда, таким показникам «посприяли» уряд та центробанк Японії, проводячи політику «фінансового пом’якшення» та падіння курсу єни до долара.

Токіо.