Експерти «Реанімаційного пакета реформ» вважають за необхідне терміново (в контексті прийняття державного бюджету) вжити всіх заходів щодо проведення аудита Пенсійного фонду та здійснити верифікацію одержувачів пенсій і соціальної допомоги. Йдеться, зокрема, про створення загального реєстру отримувачів соціальних виплат. Відповідний інструмент має бути інтегрований з іншими державними реєстрами та мати автоматизовану перевірку права на отримання коштів для виявлення «мертвих душ» та невідповідності критеріям отримання такої допомоги. Досвід інших країн, таких, як Грузія та Греція, свідчить про значну кількість виявлених зловживань, усунення яких дозволили нормалізувати систему соціального захисту населення і спрямувати вивільнені кошти на надання соціальної підтримки тим особам, які реально її потребують, та на зниження податків.

 

«Вважаємо, що для забезпечення ефективності і прозорості даного процесу до організації і контролю за процесом верифікації доцільно залучити представників різних міністерств, зокрема фінансів, внутрішніх справ та юстиції, міжнародних експертів та представників громадянського суспільства. Тільки прозорий і відкритий процес реформування дасть змогу нормалізувати систему пенсійного і соціального забезпечення та уникнути соціального напруження в країні. Наголошуємо, що зволікання з вирішенням цього питання є неприпустимим і може свідчити про бажання зберегти неефективну корупційну систему пенсійного та соціального захисту», — йдеться у заяві РПР щодо ситуації з реформою пенсійного та соціального забезпечення.


У 2014 році витрати Пенсійного фонду у відсотках до ВВП становили 15,7%, на соціальний захист — 3,7%, що є найбільшими показниками соціальних витрат в світі.

Аналітики стверджують: витрати на соціальну сферу є фактичним гальмом економічного зростання. Мовляв, держава роками займалася соціальним популізмом, виплачуючи всім без винятку, замість того щоб вирішувати питання соціального захисту пенсіонерів та уразливих груп. Ці проблеми суттєво загострилися внаслідок анексії Криму, переоформлення пенсіонерів, що знаходяться в зоні проведення АТО, значної кількості біженців, збільшення субсидій на оплату комунальних послуг. «Всі ці чинники, за відсутності належного електронного реєстру та надійних інструментів контролю, призвели до побудови неефективної системи пенсійного та соціального захисту», — такий вердикт винесли експерти «Реанімаційного пакета реформ».