«Голос України» продовжує висвітлювати перебіг судових баталій у справі щодо конкурсу на посаду декана юридичного факультету Київського національного економічного університету ім. В. Гетьмана.

 

Нагадаємо, що під час голосування до бюлетеня таємного голосування, крім запропонованого факультетом претендента на посаду декана Віталія Опришка, всупереч вимогам закону «Про вищу освіту» були внесені кандидатури, які не були рекомендовані трудовим колективом факультету, за одну з яких і проголосувала Вчена рада університету. Подробиці цієї історії «Голос України» надрукував 16 травня цього року.


9 липня Шевченківський районний суд Києва задовольнив позов В. Опришка щодо визнання незаконним та скасування рішення Вченої ради КНЕУ, наказу ректора про звільнення Опришка В. Ф. з посади декана та окремих пунктів Положення про порядок проведення конкурсу на заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників КНЕУ. Не погодившись із рішенням суду, адміністрація КНЕУ оскаржила рішення. А 5 листопада Апеляційний суд м. Києва підтвердив правомірність вимог В. Опришка, відхиливши апеляційні скарги та залишивши без змін рішення Шевченківського районного суду м. Києва.


Зокрема, Апеляційний суд м. Києва у своїй ухвалі зазначив, що пропозиція факультету щодо претендента на посаду декана є обов’язковою для Вченої ради при обранні керівника факультету вищого навчального закладу державної форми власності та подальшого оформлення трудового договору (контракту). Відповідно до положення, завершальному етапу конкурсного відбору на посаду декана факультету передує засідання зборів колегіального органа самоврядування факультету, який проводить обговорення кандидатур та із застосуванням процедури відкритого прямого голосування висуває пропозицію Вченій раді університету щодо кандидата на посаду декана факультету. При цьому зміни, ухвалені рішенням Вченої ради 23 квітня 2015 року, були затверджені наказом ректора університету 24 квітня 2014 року. Станом на час проведення засідання Вченої ради 23 квітня 2015 року, під час якого було обрано декана юридичного факультету КНЕУ, положення щодо процедури проведення обрання Вченою радою науково-педагогічних працівників не містило застережень з приводу можливості включення до бюлетеня не рекомендованих зборами трудового колективу кандидатів. Тож було порушено процедуру обрання декана юридичного факультету, оскільки внесення до бюлетеня таємного голосування прізвищ претендентів на зайняття відповідної посади, які не були запропоновані факультетом, суперечать вимогам ч. 1 ст. 43 закону «Про вищу освіту», Статуту університету та Положенню про порядок проведення конкурсу на заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників КНЕУ. З моменту винесення рішення Шевченківським судом м. Києва минуло п’ять місяців, а з моменту винесення ухвали Апеляційним судом м. Києва — вже місяць, однак, наскільки нам відомо, досі не виконане рішення суду. Цікаво чому, особливо враховуючи порушення процедури обрання, які були вказані судами? З повним текстом ухвали Апеляційного суду м. Києва від 5.11.2015 р. можна ознайомитися на нашому сайті golos. com. ua.