Голова Рівненської обласної ради Володимир Ковальчук ініціює створення робочої групи з вивчення ситуації, що склалася в комунальному закладі облради «Дубенський будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів».

Працівники інтернату та громадські активісти звинувачують директора закладу Юрія Горбачука у використанні праці підопічних і збагаченні за рахунок бюджетних коштів. Так, Микола Лисенко, один із ініціаторів, розповідає:
— Юрій Горбачук продав комбайн, який належав інтернату, як металобрухт, а тепер цей комбайн наймає для роботи на полі закладу. А кабель, який роками постачав ферму директора електроенергією будинку-інтернату, обрізали тільки з тиждень тому. Правоохоронні органи мають провести повноцінне розслідування. Попереднє кримінальне провадження, яке обласна прокуратура спрямувала до районної поліції, закрили, навіть не допитавши свідків.
— Те, що директор використовує психічнохворих людей — найбільш незахищену верству населення, — дуже цинічно. Окрім того, зі слів персоналу, годують тут просто помиями. Підопічні психоневрологічного відділення м’яса взагалі не бачать — лише сало і кістки. Навіть більше. М’ясо у заклад закуповується у приватного підприємства сина директора, — повідомив громадський активіст Павло Ульяновський.
Сам директор інтернату Юрій Горбачук запевняє, що на нього зводять наклеп. Мовляв, це санітари споюють душевнохворих, щоб збагатитися за рахунок їхніх пенсій. Що ж до роботи хворих людей на підприємстві свого сина, то директор стверджує, що підопічні займаються трудотерапією винятково в інтернатському господарстві.
Голова обласної ради Володимир Ковальчук зустрівся з членами профкому та активістами з комунального закладу «Дубенський будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів» Рівненської обласної ради, обговорив порушені громадськістю питання з директором Юрієм Горбачуком, вислухав аргументи групи, яка підтримує керівника. Володимир Ковальчук оглянув умови, у яких проживають підопічні будинку-інтернату.
— Знаючи позицію однієї сторони щодо ситуації у комунальному закладі, я вирішив особисто приїхати в Дубно та на місці розібратися. У підсумку було вирішено створити робочу групу обласної ради із залученням представників обох сторін з будинку-інтернату, депутатів обласної ради, працівників органів виконавчої влади та громадських активістів. Також має бути надана правова оцінка правоохоронними органами. Процес проведення слідства, вважаю, має бути максимально прозорим, — зазначив він.

Рівне.

 

 

Голова Рівненської облради Володимир Ковальчук (ліворуч) спілкується з персоналом дубенського будинку-інтернату.

Фото надане прес-службою Рівненської облради.