7 ГРУДНЯ – ДЕНЬ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

 

Учора Голова Верховної Ради Володимир Гройсман напередодні Дня місцевого самоврядування взяв участь у засіданні правління Асоціації міст України (на знімку). На минулих місцевих виборах із 52 членів правління Асоціації 36 було обрано міськими головами повторно.

 

 

В. Гройсман привітав міських голів із переобранням, наголосивши на тому, що всі асоціації органів місцевого самоврядування у своїй подальшій роботі мають отримати абсолютно нову якість. І розширенню прав, і повноважень місцевого самоврядування, наголосив В. Гройсман, має сприяти і ухвалення в цілому змін до Конституції в частині децентралізації влади.


Глава парламенту також наголосив, що у процесі децентралізації необхідно побудувати такі ефективні механізми, щоб повноцінне самоврядування було не лише у великих містах, а і на рівні районів та областей. «Тому боротьба за ефективне місцеве самоврядування тільки розпочинається, — сказав В. Гройсман. — На цьому шляху реформування самоврядування, впровадження децентралізації влади, асоціації органів місцевого самоврядування мають бути зміцнені у своїх можливостях, відігравати ключову експертну роль, визначати цілі та пріоритети для влади». Голова Верховної Ради запевнив представників самоврядування, що готовий і надалі бути їхнім партнером на цьому шляху.


Під час зібрання керівники міст висловили низку застережень і зауважень і до процесу децентралізації, об’єднання громад, і до ініціатив уряду під час формування Держбюджету на 2016 рік. Зокрема, віце-президент — виконавчий директор Асоціації міст Мирослав Пітцик висловив занепокоєння, що бюджет наступного року може забрати у місцевих громад три четвертих частини коштів, які вони нині мають у своєму розпорядженні. 32 мільярди гривень, які раніше фінансували з державного бюджету, нині хочуть перекинути на місцеві бюджети, зокрема, фінансування профтехосвіти.


В. Гройсман вважає такі пропозиції неприпустимими: «Ніхто не має права забирати у самоврядування ті надбання, які вже є, — наголосив він. — Якщо хтось хоче забирати те, що по праву належить органам місцевого самоврядування, — цього не буде». Глава парламенту переконаний, якщо територіальні громади візьмуть на себе певні нові повноваження, то тільки водночас з відповідним фінансуванням, ресурсами.


Голова Верховної Ради висловив сподівання, що у парламенті знайдеться вдосталь голосів для остаточного ухвалення в цілому змін до Конституції в частині децентралізації, наголосивши на тому, що головне завдання нині — консолідувати всі політичні сили. До того ж глава парламенту відзначив, що в інституті префектів, який запроваджується, немає жодної загрози для місцевого самоврядування, адже спеціальний закон чітко визначить їх повноваження. Представники самоврядування висловлювали стурбованість стосовно проблем із реєстрацією юридичних осіб, залежності від держказначейства, великим спротивом районної влади під час передачі майна тощо. Під час зібрання також пролунали пропозиції провести за участю Голови Верховної Ради спеціальної зустрічі із керівниками територіальних громад, які вже реформувались, об’єднались.
В. Гройсман нагородив Грамотою Верховної Ради України Анатолія Кушніра, сільського голову з Хмельницької області.


Після зустрічі Володимир Гройсман, відповідаючи на запитання «Голосу України», висловив сподівання, що уряд внесе до парламенту проект закону про Державний бюджет України на 2016 рік і зміни до Податкового кодексу на початку наступного тижня.

 

ДОСЛІВНО

 

Голова Верховної Ради Володимир ГРОЙСМАН:


«Наше стратегічне завдання — створити з кожної громади в Україні самодостатню громаду, яка буде мати повний набір інструментів для надання якісних послуг людям у всіх сферах — починаючи від народження до глибокої старості».

 

Віце-президент — виконавчий директор Асоціації міст України Мирослав Пітцик.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.