Сьогодні парламент здатен приймати і вже ухвалює всі необхідні рішення, які забезпечують реформу місцевого самоврядування і децентралізацію влади. Про це під час зустрічі з представниками всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування заявив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман.

 

Глава парламенту наголосив, що реформа децентралізації є ключовою, оскільки від органів місцевого самоврядування залежатиме, якою буде Україна, наскільки вдало вдасться проводити реформи у багатьох сферах життя. «Ви є рушійною силою позитивних змін на місцях», — сказав Володимир Гройсман, звертаючись до присутніх. Імплементація цієї реформи, підкреслив Голова Верховної Ради, нині є незмінною позицією Президента, парламенту та уряду.


Володимир Гройсман акцентував увагу на успішності першого етапу реалізації цієї реформи. «Попереду ще багато завдань. Розраховую, що оновлення органів місцевого самоврядування буде додатковою потужною енергією для таких змін. Парламент сьогодні як ніколи є вашим союзником», — сказав він та додав: Верховна Рада ухвалила низку рішень стосовно забезпечення ефективного розвитку місцевого самоврядування і побудови європейської моделі управління державою.


Щодо конституційних змін, то глава парламенту вважає їх революційними. Вони дадуть змогу на рівні областей і районів побудувати ефективне місцеве самоврядування, забезпечити принципи повсюдності й субсидіарності під час визначення повноважень, які передаються на місця. Це будуть конституційні гарантії непохитності розвитку місцевого самоврядування. Також, підкреслив Голова Верховної Ради, в проекті Основного Закону передбачено, що органи місцевого самоврядування матимуть гарантоване право на частину загальнонаціональних податків, а їхня юрисдикція розповсюджуватиметься за принципом повсюдності. Водночас буде побудована достатньо ефективна система контролю і нагляду з боку держави. Це дасть можливість відійти від пострадянської централізованої системи і зробити світоглядний історичний вибір на шляху нашої інтеграції та побудови справжньої європейської держави.


Володимир Гройсман зауважив, що у змінах до Основного Закону не йдеться про спеціальний статус Донбасу, надповноваження органів центральної влади, дублювання функцій префектів виконкомами чи навпаки. Це міфи, які мають бути розвіяні.


«Також прошу вашої участі у роботі з народними депутатами щодо підтримки закону про муніципальну варту. Це інструмент, який дасть змогу відбудовувати і захищати благоустрій територій, дивитися за санітарним станом міста тощо. Це мають бути ваші стовідсоткові повноваження», — наголосив глава парламенту, звертаючись до представників органів місцевого самоврядування.


Володимир Гройсман висловив сподівання, що в парламенті буде створено міжфракційне об’єднання «За децентралізацію влади». «У місцевого самоврядування немає політичних кольорів. Маємо об’єднатися навколо цього, вести професійну жорстку дискусію, але виходити на консолідовану позицію і впливати на фракції для забезпечення результативного голосування. Саме ця реформа принесе позитивні зміни в нашій державі», — переконаний глава парламенту.


Крім того, Володимир Гройсман повідомив, що у Верховній Раді створено офіс місцевого самоврядування, де надаватимуть всю необхідну технічну, юридичну, експертну, логістичну та іншу підтримку керівникам органів місцевого самоврядування. «Український парламент до ваших послуг. У цьому офісі ви можете отримати всі технічні засоби для ефективної власної роботи», — сказав він та додав, що і в подальшому потрібно налагоджувати взаємодію Верховної Ради, парламентських комітетів і органів місцевого самоврядування.


Голова Верховної Ради Володимир Гройсман з нагоди Дня місцевого самоврядування вручив Почесні грамоти народним депутатам Юрію Бублику, Василю Гуляєву, Олександру Дехтярчуку, а також відзначив Грамотами деяких голів районних, селищних і сільських рад.

 

Цитата

 

Голова Верховної Ради Володимир ГРОЙСМАН:


«Пріоритетом на наступний рік має бути відновлення національної економіки. Є дуже багато дискусій, але ми маємо запропонувати модель, яка забезпечить економічне зростання, дасть змогу представникам місцевого самоврядування брати участь в економічному розвитку територій. Сьогодні такі інструменти вже є. Ми почали приймати рішення з дерегуляції, зроблено перші кроки для знешкодження перешкод стосовно формування індустріальних парків, котрі можуть бути серйозною економічною основою в розвитку громад».

 

Виконуючий обов’язки керівника апарату Верховної Ради Володимир Слишинський, перший заступник глави адміністрації Президента Віталій Ковальчук, Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман.

 

Почесну грамоту Верховної Ради України отримала Садівський селищний голова з Сумського району Сумської області Надія Масалітіна.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.