У Рівному відбувся етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України, де одним з найбільш вдалих винаходів визнано солдатську каску. За виглядом схожу на ті, що використовують нині в армії, і водночас зовсім не схожу за її «рельєфом», бо на ній горбистий профіль.

За словами автора цього винаходу Павла Стельмаха з Рівного, така каска здатна витримати потрапляння кулі чи осколка під будь-яким кутом. Бо її конструкція передбачає, що шматочок металу, вдаряючись у бокову поверхню рельєфу, зазнаватиме багаторазового відбивання. І у такий спосіб не досягатиме основної поверхні каски.
Щоб зосередитися на цій преамбулі, Павло Стельмах «перелопатив» майже всю літературу, що стосується військових касок, їхньої історії, застосування, видозмін. Витратив декілька місяців на пошукову роботу, її узагальнення і дійшов висновку, що так звана пагорбкова конструкція каски більш ефективна, ніж гладка.
При цьому, як додає заслужений винахідник України Віктор Бернацький, керівник гуртка наукової творчості, у якому займається винахідник-семикласник, енергія та імпульс кулі чи осколка зменшується фактично до безпечної величини. А це вже питання не тільки захисту воїнів, а й, за великим рахунком, обороноздатності.
Учень із наставником, щоб переконатися у високій ефективності винаходу, провели низку практичних експериментів з новою каскою. Тепер сподіваються, що їхнє ноу-хау стане предметом масового виробництва.
Про це повідомив наш читач із селища Млинів Рівненської області Євген ЦИМБАЛЮК. 

 

 

 

На знімку: юний винахідник із Рівного Павло Стельмах із непробивною каскою.

Фото автора.