У балканських країнах стримано коментують послання Володимира Путіна Федеральним зборам і особливо відзначають лише погрози, які пролунали на адресу керівництва Туреччини й не сприяють стабілізації ситуації у регіоні.

 

Чимало політиків і журналістів дотепер не вірять обвинуваченням президента РФ у навмисному знищенні турецькими ВПС російського бомбардувальника й причетності родини Ердогана до постачання нафти з територій, контрольованих терористами ІД. Хоча Москва й пред’являє «залізні» докази. Тим паче, що іранські курди впізнали в пред’явленій російською розвідкою колоні свої танкери, які перевозили нафту в один із портів Туреччини.


Не вірять Путіну тому, що він уже забрехався — починаючи із тверджень, що російських військовослужбовців немає ні в Криму, ні на Донбасі, і зі збитим сепаратистами за військово-технічної підтримки Москви малайзійським «Боїнгом» над територією східної України, і катастрофою російського літака в Єгипті. Адже в перші дні трагедії теракт виключався, щоб не спричинити гнів власного народу проти його безвідповідальних дій у Сирії, де російські ВПС бомблять помірковану опозицію, яка виступає проти диктатора й великого друга Путіна Башара Асада.


Прем’єр-міністр Туреччини назвав чергові звинувачення і загрози Путіна «пропагандою в радянському стилі». «В період холодної війни існувала жахлива машина радянської пропаганди. Щодня вона створювала різну брехню. Це — стара традиція, але вона знову підняла голову. Однак уже ніхто не вірить брехні цієї пропагандистської машини в радянському стилі», — заявив Ахмет Давутоглу на прес-конференції у Баку, де перебував з офіційним візитом.


А президент Туреччини Реджеп Эрдоган виступив із сенсаційною заявою про те, що в нього є докази причетності Росії до торгівлі нафтою з ІД, і пообіцяв представити їх усьому світові. Він назвав і ім’я одного торговця «терористичною» нафтою — сирійського бізнесмена Джорджа Хасвані, в якого, за твердженням Ердогана, є паспорт громадянина Росії. Президент Туреччини також назвав «аморальними» обвинувачення Кремля в тому, що його родина причетна до бізнесу з терористами.