У Кремлі черговий привід для хвилювань: концерни Shell, Total і Enі нарощують закупівлю нафти для своїх європейських нафтопереробних заводів із Саудівської Аравії. Російський монополіст «Роснефть» втрачає панівні позиції у країнах Центрально-Східної Європи, які імпортують дешевше близькосхідне чорне золото. Угорщина нещодавно розпочала купувати його в Іраку. Натомість до Польщі днями прибув танкер зі 100 тисячами тонн арабської нафти.

 

Пропускна здатність нафтопорту Гданськ, у якому пришвартувався танкер, становить 34 мільйони тонн на рік. Тож, з технічної точки зору, прийом і обслуговування нафтоналивних суден не становитиме проблем. Не буде проблем і з подальшим транспортуванням сировини до переробників. До нафтопереробного заводу «Орлен» у Плоцьку (АТ «Петрохімія Плоцьк») сировина постачатиметься Поморським нафтопроводом. Для Групи АТ «Лотос», яка дедалі голосніше заявляє про переорієнтацію на переробку іранської нафти, це питання вирішується ще простіше — її найпотужніший НПЗ розташований безпосередньо в Гданську. Нагадаємо, що «Лотос» і «Орлен» — це два найбільші гравці на польському ринку нафтопродуктів, НПЗ яких переробляють майже 25 мільйонів тонн нафти на рік. Раніше вони на 90% використовували російську сировину, що транспортується трубопроводом «Дружба».


Хоча зміна джерел закупівлі сировини не відбувається одномоментно, російський монополіст відреагував на крок поляків, які «споживають» 10% його експорту, нервово: президент «Роснефти» Ігор Сєчін звинуватив Саудівську Аравію у демпінгу. В принципі це відповідає дійсності: щоби бути конкурентоспроможним, ДП Saudі Aramco продає свою сировину, яка дорожча в переробці, на три долари за барель дешевше від росіян. Його мета — подальше завоювання європейського ринку, на якому його частка становить поки що лишень 7%. Однак росіяни не можуть дозволити собі втратити свій сегмент ринку, причому цього разу не лише з політичних міркувань, а й тому, що це катастрофічно вплинуло б на наповнення держбюджету, який потерпає від санкцій та падіння цін на нафту. Водночас наприкінці цього року в «Орлену» закінчується великий контракт з «Роснефть», тож демонстративна закупівля арабської нафти може служити сигналом, що контракти не обов’язково мусять бути продовжені, — твердять деякі експерти.

Варшава.