Уряд Японії оголосив про створення при Міністерстві закордонних справ центру, який акумулюватиме всю інформацію про міжнародний тероризм та організовану злочинність.

Таке рішення було ухвалено на засіданні штабу по боротьбі з міжнародною організованою злочинність та міжнародним тероризмом, який очолює генеральний секретар уряду Йошіхіде Суґа. 


Нова структура працюватиме за дорученнями секретаріату уряду, тобто фактично підпадає під пряме підпорядкування прем’єр-міністра Японії Шіндзо Абе. Свої доповіді про стан справ та терористичні загрози центр надаватиме уряду.


«Нинішня ситуація у світі з терористичними загрозами дуже напружена, — заявив, коментуючи рішення про створення центру, Йошіхіде Суґа. — У тісній взаємодії з міжнародним співтовариством ми спрямуємо всі сили для попередження терактів».


У центрі працюватимуть 30—40 спеціалістів із МЗС, міністерства оборони, поліції. Передбачається, що буде створено чотири відділи: Близького Сходу, Північної Африки, Південно-Східної Азії та Південної Азії. Окремі відділення з’являться в Йорданії, Єгипті, Індії, Індонезії. Крім того, співробітники центру працюватимуть у тісній взаємодії з аналогічними структурами інших країн.


Рішення про антитерористичний центр було ухвалено ще торік, після страти бойовиками ІДІЛ двох японських заручників. В уряді планували відкрити його навесні наступного року, маючи на увазі також посилення безпеки в країні у зв’язку з проведенням саміту «Великої сімки» та підготовкою до Токійської Олімпіади 2020 року. Однак теракти в Парижі та події у Сирії прискорили його створення.

Токіо.