Україна і Європейський Союз мають спільно долати виклики, які постали перед європейським континентом. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, відкриваючи засідання Ради Президентів, ініційоване молоддю Європейської Народної Партії, присвячене другій річниці Революції Гідності. У заході взяли участь понад 70 запрошених молодих політиків із 30 країн Європи.


«Два роки тому український народ вийшов на вулиці, щоб заявити на весь світ: він проти встановлення диктатури, ми поважаємо демократичні цінності, українці бачать свій стратегічний розвиток в єдиній європейській сім’ї», — сказав він.


Нині, зауважив В. Гройсман, перед Україною постали «серйозні виклики» — як внутрішні, так і зовнішні, але цей складний час є «по-справжньому відродженням, становленням України» як сучасної європейської держави.


В. Гройсман також повідомив, що український парламент сьогодні отримує підтримку Європейського парламенту в реалізації внутрішніх реформ. За його словами, на виконання розділу ІІІ Меморандуму про взаєморозуміння між Верховною Радою України та Європейським парламентом, підписаного 3 липня 2015 року, започатковано підготовку Доповіді та Дорожньої карти щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради. Доповідь та Дорожня карта будуть підготовлені в рамках роботи в парламенті спеціальної Місії ЄП з оцінки потреб, яка оцінюватиме обсяг підтримки і підвищення інституційної спроможності на виконання Меморандуму.


«Маємо відроджувати парламентаризм, робити все для того, щоб український парламент відбувся як Рада, яка продукує достатньо якісне законодавство», — сказав Голова Верховної Ради.


Водночас В. Гройсман висловив сподівання, що найближчим часом буде ухвалено рішення щодо лібералізації візового режиму України з країнами Євросоюзу. Адже нещодавно Верховна Рада ухвалила всі необхідні рішення для запровадження безвізового режиму з країнами ЄС. «Відмежування візами України як європейської держави є відголоском радянського минулого, і ми віримо у те, що цього року отримаємо чітке рішення щодо запровадження безвізового режиму», — сказав він, висловивши переконання, що таке рішення стане ще одним кроком до зближення України з сім’єю європейських народів.


Крім того, В. Гройсман заявив, що для України є надзвичайно важливою подальша інтеграція до Європейського Союзу. «Ми вдячні нашим партнерам за ратифікацію Угоди про асоціацію Україна—ЄС, ми фактично маємо план дій, який дасть нам змогу рухатися вперед», — сказав він.

 

ЦИТАТА

 

Голова Верховної Ради Володимир ГРОЙСМАН:


«Ми відчуваємо солідарну підтримку Європейського Союзу і вдячні вам за незмінну позицію. Ми маємо спільно відновити мир на континенті, показати агресору, що його місце — в його державі і ніхто не має права порушувати фундаментальні цінності: територіальну цілісність країни та її державний суверенітет».


Прес-служба апарату Верховної Ради України.

 

Під час засідання Ради Президентів.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.