На офіційному веб-сайті Верховної Ради України на виконання плану реалізації пріоритетних заходів із забезпечення більшої прозорості, відкритості та підзвітності Верховної Ради України розпочав свою роботу в тестовому режимі новий сервіс «Відкриті дані».


Портал відкритих даних Верховної Ради України призначений для публікації даних у відкритих форматах і створений на виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації» №2939-VІ від 13.01.2015 р. у редакції від 01.05.2015 р. (стосовно доступу до публічної інформації у формі відкритих даних).


До першочергового переліку наборів відкритих даних, розпорядником яких є Верховна Рада України, згідно з Положенням про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, увійшли:


* нормативно-правова база України (база даних «Законодавство України»);


* інформація про розгляд питань порядку денного Верховної Ради України (пленарні засідання);


* база даних законопроектів Верховної Ради України.


Сервіс «Відкриті дані» запроваджено в рамках реалізації пріоритетних заходів зі створення у Верховній Раді електронного парламенту: відтепер громадськість, експертне середовище, науковці мають змогу здійснювати більш ефективний контроль за діяльністю законодавчого органу влади, оскільки дістають у своє розпорядження інструменти запобігання і виявлення корупції.


Сервіс не лише забезпечує участь громадськості та експертних груп у прийнятті рішень парламентом і комітетами, а й надаватиме якісні публічні послуги з очікуваним скороченням часових затрат на виписки/обробку запитів.


Тестову версію порталу «Відкриті дані» з часом буде доопрацьовано спільно з партнерами проекту — Програмою розвитку ООН (UNDP) та Громадянською мережею ОПОРА.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.