Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. Перенесений 12-й тур.
4 грудня. «Металург» — «Динамо». 0:6. Київ. Стадіон імені Валерія Лобановського. 4 800 глядачів. Рефері — Шлончак (Черкаси). Голи: Ярмоленко, 8, Петрович, 22, Гармаш, 47, Теодорчик, 61, Гусєв, 87, 90+2.
5 грудня. «Ворскла» — «Зоря». 0:2. Полтава. Стадіон імені Олексія Бутовського. 1 500 глядачів. Рефері — Арановський (Київ). Голи: Будківський, 54, Гордієнко, 74.
«Говерла» — «Олександрія». 1:2. Ужгород. «Авангард». 432 глядачі. Рефері — Романов (Дніпропетровськ). Голи: Хльобас, 41 — Голенков, 32, Запорожан, 90. На 90-й хвилині Запорожан («Олександрія») не реалізував пенальті (воротар).
«Дніпро» — «Волинь». 0:1. Дніпропетровськ. «Дніпро-Арена». 3 680 глядачів. Рефері — Абдула (Харків). Гол: Шарпар, 85.
6 грудня. «Сталь» — «Олімпік». 1:0. Дніпропетровськ. «Метеор». 600 глядачів. Рефері — Козик (Мукачеве). Гол: Кучеров, 16. Вилучено Парцванію («Олімпік», 63, два попередження).
«Металіст» — «Чорноморець». 2:2. Харків. ОСК «Металіст». 3 735 глядачів. Рефері — Пасхал (Херсон). Голи: Родич, 34, Прийомов, 57 — Смирнов, 4, Коркішко, 62. Вилучено Путівцева («Металіст», 90+2, пряма червона картка).
Про поєдинок «Шахтаря» з «Карпатами» (3:0) ми розповіли в попередньому номері газети.
Бомбардири: Тейшейра («Шахтар») — 22 м’ячі, Селезньов («Дніпро») — 10, Будківський («Зоря») — 8, Ярмоленко («Динамо») — 7.

***

Причина того, що матч «Металурга» і «Динамо» відбувся не в Запоріжжі, а в столиці, добре відома — катастрофічне становище «металургів». І поки що нема жодного просвіту в цій ситуації. Хоча днями з’явилася інформація, що базу клубу відвідали і знайомилися з документами представники невідомої фірми з Німеччини. Що воно буде далі — знає тільки Бог.
До речі, не набагато краща ситуація ще в кількох клубах — «Металісті», «Говерлі», «Чорноморці». Вони, як кажуть, тепер перебувають між небом і землею. Можуть і зовсім зникнути...
Але повернімося до Києва. Запоріжці — номінальні господарі — привезли всіх найкращих, хто залишився під рукою. Кілька виконавців, які не змогли зіграти в Луцьку в попередній зустрічі, вийшли на поле динамівської арени.
За «Динамо» грати почав «змішаний» склад: кілька лідерів, решта отримали нагоду показати себе. Втім, серйозного опору від молодих «господарів» кияни не мали. Вони без особливих зусиль забили два м’ячі ще в першій половині. Натомість підопічні Анатолія Чанцева так і не спромоглися на бодай один влучний удар протягом матчу. Одне слово, Олександр Шовковський цього разу був «безробітним». Без зайвої розкачки динамівці продовжили забивати й після перерви.
Тепер наш чемпіон має зробити останнє зусилля і завтра постаратися виграти вдома у клубу «Маккабі» з Тель-Авіва в завершальному поєдинку групового раунду Ліги чемпіонів. Ціна перемоги з будь-яким рахунком — вихід до 1/8 розіграшу. Мета, в принципі, здійсненна. Але не така проста, як здається на перший погляд. Чого вартий хоча б той факт, що зустріч відбудеться за порожніх трибун — покарання за не зовсім пристойну поведінку частини уболівальників. Утім, ми віримо в «Динамо» і бажаємо йому вдачі.

***

Другий поєдинок поспіль перед зимовою перервою програв «Дніпро». Спочатку в Полтаві й ось тепер — на рідній арені. Клуб переживає кризу. Але це тема для ґрунтовного аналізу. А поки що обмежимося інформацією від тренерів. Скажімо, Мирон Маркевич не бачить світлих обріїв у своєї команди.
— Майбутнього у «Дніпра» з таким ставленням до справи взагалі не бачу, — сказав Мирон Богданович. — Якщо відверто, то ця команда себе вичерпала. Щоб «Дніпро» надалі перебував на належному рівні, про нього варто серйозно дбати. На цьому наголошував безліч разів і тепер повторюю.
Річ не в мені. Я хоч завтра можу подати у відставку. Зі мною жодних проблем не виникне. До речі, у тринадцяти виконавців закінчуються контракти. Одні на валізах уже сидять, інші не бажають грати в «Дніпрі», хтось носом крутить. Були б у мене гроші, я б їм платив, мовляв, залишайтеся, хлопці. Ніхто не знає, що воно завтра буде...

***

Віталій Кварцяний, наставник волинян:
— Судячи з рахунку, виграли ми. Цього разу не було грубощів, а навпаки, обережна гра з обох сторін. Виникали моменти із запахом гола, але завершальних ударів не було. Мої підопічні не відмовилися б і від нічиєї, бо наш конкурент «Ворскла» програв. Але нам, зрештою, поталанило, і ми забили...

***

Отже, чемпіонат іде на зимові канікули за умов двовладдя в турнірній таблиці, з купою нерозв’язаних проблем. Але, як відомо, ми з вами ще не беремо паузу на відпочинок. Доведеться «помучитися» ще три вечори поспіль.
Сьогодні вболіватимемо за «Шахтар», котрий у Парижі зіграє матч Ліги чемпіонів із ПСЖ. Про зустріч «Динамо» і «Маккабі» ми вже поговорили. І насамкінець у четвер «Дніпро» у рамках Ліги Європи приймає норвезький клуб «Русенборг» (Тронгейм). Зустріч — формальність, бо наша команда ще раніше зійшла з дистанції. Але в неї буде нагода хоч якось підняти настрій і собі, і своїм вірним і чудовим уболівальникам. Це може стати початком світлої смуги в житті дніпропетровської команди.

 

 

 

Ворота «Карпат» атакує лідер бомбардирських перегонів Алекс Тейшейра.

 

 

 

Динамівці добре потренувалися перед матчем із «Маккабі».

Фото shakhtar.com і fcdynamo.kiev.ua.