Представники дрібного аграрного бізнесу зібралися на головній площі Хмельницького з акцією протесту. Як повідомили організатори заходу, це народне віче, де селяни вирішили обговорити гострі проблеми оренди та приватизації землі. На нього з’їхалися представники практично зі всіх районів області. Частину мітингувальників організатори доставили автобусами, частина добралися на своїй техніці — на площі вишикувались десятки тракторів та іншої сільськогосподарської техніки (на знімку).\

У виступах зі сцени багато йшлося і про загальні проблеми дрібного бізнесу на селі, і про подальшу долю земельних відносин. Люди проти, щоб їхні наділи продавались і переходили в руки олігархів, бо своє майбутнє пов’язують лише із землею. Найбільше занепокоєні тим, що хтось може рейдерськими атаками чи юридичним обманом позбавити їх і паїв, і цього майбутнього.
Свої міркування і вимоги до влади навести лад у земельній сфері висловили у зверненні, яке передали депутатам обласної ради, котрі в цей час проводили сесію. Однак у сесійній залі не знайшли одностайної підтримки. Словесна перепалка зав’язалась між представниками фракцій, які причетні до аграрного сектору економіки краю.
Звернення так і не поставили на голосування. Як пояснив голова обласної ради Михайло Загородний, у цій ситуації рішення просто не могло бути, бо проблема не вивчена досконало.
Питання планується винести на розгляд наступної сесії, після того, як свої висновки зроблять правоохоронні структури, фахівці галузі та представники аграрного бізнесу. Водночас силовики не мають зареєстрованих фактів, коли у когось відібрали землю рейдерським способом.

Хмельницька область.

Фото автора.