Спостерігається ескалація військового конфлікту в зоні бойових дій на сході нашої країни. Кількість обстрілів з боку гібридних формувань збільшується з кожним днем. При цьому бойовики використовують міномети «забороненого» калібру й бронетехніку. Вони провокують сили АТО на вогонь у відповідь, щоб зафіксувати ці інциденти на відео. Напередодні чергового засідання робочих груп Тристоронньої контактної групи в Мінську, наміченого на 8—10 грудня, російсько-терористичні угруповання діяли з особливим старанням, зазначають у прес-центрі штабу АТО. При цьому вогневі провокації супротивника дедалі частіше мають прицільний характер.
Для дискредитації українських сил і підтасування фактів супротивник використовує всі доступні йому методи й засоби. Так, підтверджена причетність російської групи Спільного центру контролю й координації до маніпулювання інформацією й фальсифікації даних з метою приховання злочинів, скоєних військовослужбовцями 3-ї окремої мотострілкової бригади (Горлівка). Про це інформує Головне управління розвідки МО України.
Останніми днями найбільша активність терористів фіксувалася практично по всьому периметру лінії зіткнення «Горлівського гарнізону» з українськими військами (особливо активно — на напрямку Шумів, Майорська, Зайцевого й на схід від цього н. п). А також у районі Троїцького, Широкиного, Щастя... Гібриди неодноразово намагалися атакувати наші позиції. За словами координатора «ІС» Дмитра Тимчука, «за рівнем і манерою організації цих бойових зіткнень відчувається непродуманість дій і значна нервозність у тактичному командуванні бойовиків: часто групи терористів ведуть неприцільний вогонь, діють хаотично й суто ситуативно, ідуть у лобову атаку на бойову охорону й позиції українських військ, відчувається вкрай низький рівень взаємодії сил і засобів під час проведення атак і збройних провокацій».
Наступальним діям супротивника заважає погода. Так вважає народний депутат України Андрій Тетерук. Коментуючи поточну ситуацію в телеефірі, він сказав: «З російського боку жодного наступу не може бути завдяки погодним умовам — там техніка просто зав’язне не тільки по дорогах, а й по полях. Тому працюють ДРГ, ставлять міни, пастки, щоб у такий спосіб знешкодити наш особовий склад. Треба бути пильними й розуміти, що війна не закінчилася, хто б там що не обіцяв».