4 грудня детективи Національного антикорупційного бюро України внесли перші три кримінальні провадження до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Стосуються вони схем розкрадання коштів державних підприємств на загальну суму майже мільярд гривень. Про це учора на брифінгу у столиці повідомив директор НАБУ Артем Ситник:

«Кількість проваджень, які ми можемо внести, значно більша. Але у зв’язку із незначною кількістю антикорупційних прокурорів, поки що вноситимемо відносно небагато проваджень. Щоб прокурори могли здійснювати за ними повноцінний нагляд».


Єдиною перешкодою на шляху до старту проведення повноцінних розслідувань детективами НАБУ була відсутність антикорупційного прокурора, переконує А. Ситник. Нині це питання нарешті знято. «Намагатимемося синхронно йти з антикорупційним прокурором. Загалом у бюро понад 400 посад детективів. Уже набрали 70. Та до початку січня хочемо закінчити добір, щоб у штаті було щонайменше 150 детективів. Щоб кількість проваджень, які розслідуються, невпинно зростала», — сказав Артем Ситник. Закрити усі вакансії у бюро планують до квітня наступного року.


Та порушити усі плани може фінансове питання. За словами А. Ситника, у початковому варіанті проекту бюджету на наступний рік на капітальні видатки НАБУ було закладено... нуль гривень. Після переговорів із МВФ та Мінфіном начебто вдалося вийти на компромісний варіант, який все-таки дасть змогу завершити формування усіх підрозділів бюро. Із запитуваних 800 мільйонів, які мали б піти не тільки на зарплату, а й на закупівлю спецтехніки, зійшлися на золотій середині — 495 млн. на 2016 рік.


«На жаль, у проекті бюджету в перехідних положеннях зазначено, що уряд може, зважаючи на певні обставини, ухвалювати рішення щодо оплати праці детективів. Але питання оплати праці людей, які займатимуться викриттям корупції, вирішується у законі, а не урядом. Сподіваюся, цей пункт із перехідних положень зникне і намагання посягнути на незалежність працівників НАБУ у цій частині не буде», — зізнався директор бюро. До слова, щомісячна зарплата детективів антикорупційного бюро за законом на сьогодні становить 32—34 тисячі гривень.


До речі, цього тижня планують створити територіальні управління НАБУ у Львові й Одесі.