Парламент затвердить новий склад Центральної виборчої комісії до кінця грудня. Про це під час брифінгу заявив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман.

«Це рішення можуть ухвалити або під час позачергового, або чергового засідання парламенту. Поки що відповідного подання від Президента немає, але воно надійде найближчими днями», — сказав Володимир Гройсман.


Голова Верховної Ради очікує, що в середу під час засідання уряд схвалить проект держбюджету на 2016 рік і передасть його до парламенту. «Я дав доручення Комітету з питань бюджету одразу, як тільки цей документ зареєструють у парламенті, розпочати ретельну роботу над ним і підготувати проект постанови щодо процедури розгляду цього питання в сесійній залі», — повідомив Володимир Гройсман.


Глава парламенту зазначив, що в середу розглядатимуть зміни до закону про комітети. Цей документ, за його словами, зобов’язує допускати всі ЗМІ, які акредитовані в парламенті, без повторної акредитації на засідання комітетів. Водночас до комітетів виписані вимоги щодо публікації інформації, стенограми, аудіо- і фотофіксації на засіданні. Цей закон, переконаний Володимир Гройсман, поліпшить ситуацію з доступом ЗМІ до роботи комітетів.


Також, підкреслив Голова Верховної Ради, з боку парламенту потребує уваги прийняття рішень щодо розвитку культури в країні. «Це є надзвичайно слушно. Ми зможемо вирішити це питання в рамках тематичних днів роботи парламенту», — сказав він. А стосовно закону щодо валютних вкладів, Володимир Гройсман вважає його недосконалим, оскільки він дозволяє величезні зловживання з точки зору комерційної нерухомості, кредитування земельних ділянок необмеженої площі тощо. «На цьому тижні буде юридичний механізм підписання цього закону і направлення його до Президента. Я це зроблю, як тільки така можливість у мене з’явиться. Але вважаю, що має бути напрацьований новий закон, котрий захистить валютних позичальників, і не дасть змоги робити власний бізнес на недосконалості системи. Тому очевидно, що цей законопроект потребує ветування, а новий — має бути терміново внесений до парламенту», — наголосив Голова Верховної Ради.


Щодо заяви голови Одеської облдержадміністрації Міхеіла Саакашвілі з приводу звинувачення у корупції деяких олігархів і політиків Володимир Гройсман підкреслив, що кожна заява стосовно корупції має бути ретельно перевірена. «Саме цей парламент прийняв рішення про утворення Національного агентства по боротьбі з корупцією, дозволив обрати антикорупційного прокурора і створити інструментарій для перевірки тих чи інших фактів. Тому, якщо будь-який факт стосовно будь-кого наведений, він має бути ретельно перевірений. У цьому зацікавлені ті, хто звинувачують і кого звинувачують. Тому це має відбутися в рамках нового законодавства, але не вважаю, що це має відношення до послаблення позицій коаліції», -зазначив глава парламенту.


На його думку, у коаліції сьогодні є всі можливості для подальшого формування планів.