Погоджувальна рада

Нинішній пленарний тиждень у парламенті обіцяє бути напруженим та гіперактивним. З дня на день уряд має нарешті внести до Верховної Ради проекти податкової реформи та держбюджету на 2016 рік, до яких у більшості депутатських фракцій і груп — безліч запитань і зауважень. Депутати не хочуть голосувати за бюджет і податкову реформу із заплющеними очима, а прагнуть долучитися до опрацювання головних фінансово-економічних документів, не танцюючи під дудку іноземних кредиторів, а врахувати інтереси людей, яким живеться щодня дедалі тяжче і злиденніше.

Нинішнього пленарного тижня у парламенті заплановано розглянути низку важливих законопроектів. У вівторок у Верховній Раді виступить Віце-президент США Джозеф Байден. Цього самого дня відбудеться і «аграрний день» -на розгляд парламенту буде винесено понад 10 законопроектів на аграрну тематику. У середу — питання ратифікації, низку законопроектів у сфері фінансових послуг, щодо доступу представників ЗМІ до комітетів, внесення змін до законодавства у частині відповідальності за вчинення кримінальних злочинів. У четвер одним з основних питань стане законопроект про державну службу. Цього дня депутатам також буде запропоновано розглянути питання у рамках реформи з децентралізації.

У п’ятницю, 11 грудня, в парламенті відбудеться день уряду — і не тільки традиційні запитання до Кабміну, а і його звіт. Адже саме цього дня минає рівно рік від призначення уряду на чолі з Арсенієм Яценюком. Тож пленарний тиждень обіцяє бути дуже гарячим.

Народні депутати дуже занепокоєні тим, що у парламенті досі немає проекту держбюджету-2016 та податкової реформи, і порушено всі регламентні строки подання цих важливих законопроектів.

Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко заявив, що його фракція не підтримає урядовий варіант податкової реформи — чотири по двадцять, як такий, що консервує нинішню несприятливу ситуацію, і наполягає на зниженні податкового тиску на підприємців.

Луценко запропонував наступного тижня, принаймні у четвер, провести пленарне засідання парламенту, висловивши сподівання, що уряд уже внесе до парламенту найближчим часом, на початку нинішнього тижня, проекти податкової реформи та закону про держбюджет-2016 і присвятити розгляду цих визначальних документів не один день, а хоча б тиждень.

«Податковий кодекс може бути прийнятий в українському парламенті лише тоді, коли він буде обслуговувати підприємництво», — наголосив Луценко. Нинішнього року, за його словами, урядові вдалося зупинити гіперінфляцію та руйнівні процеси в економіці. «Наступний рік дає технічне завдання урядові — відновлення економічного зростання, тому Податковий кодекс має слугувати саме цій меті», — підкреслив Луценко.

Під час звіту уряду, відзначив лідер фракції БПП, депутати також хочуть почути відповіді на дуже серйозні звинувачення, котрі пролунали під час антикорупційного форуму від голови Одеської ОДА Міхеіла Саакашвілі щодо нинішніх можновладців.

Лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак запевнив, що уряд Яценюка шукатиме можливості досягнення компромісу щодо податкової реформи. Але урядовий варіант, за його словами, — це «граничний компроміс з МВФ», і якщо його не буде підтримано, відбудеться згортання всіх програм МВФ та інших західних партнерів. М. Бурбак закликав депутатські фракції прийняти «оптимальний» варіант нового Податкового кодексу і повідомив, що з понеділка розпочалися щоденні звіти міністрів у клубі Кабінету Міністрів, під час яких народні депутати також можуть поставити свої запитання. А всі звинувачення на адресу уряду Яценюка Бурбак назвав «цинічними спекуляціями» та «популізмом». «Пора схаменутися, бо ситуація дедалі більше починає нагадувати 2005 рік», — заявив лідер фракції «Народний фронт».

Натомість Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман заявив, що депутати не ходитимуть до міністрів слухати їхні звіти. «Ось трибуна, і нехай кожен міністр приходить і звітує», — сказав глава парламенту, наголосивши, що міністри мають не тільки на телебаченні виступати, а й «тримати звіт перед парламентом».

Юрій Луценко запропонував погоджувальній раді прийняти рішення, щоб наступного тижня міністри прозвітували перед всіма комітетами, а, у свою чергу, Володимир Гройсман доручив парламентському апарату узгодити разом з секретаріатом Кабінету Міністрів графік звітів міністрів.

Більшість лідерів депутатських фракцій і груп висловили міркування, що у такому вигляді, як презентував бюджет і податкову реформу Мінфін, ці документи не можуть бути прийняті у парламенті.

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що бюджет в урядовому вигляді не буде прийнятий парламентом, бо в ньому суттєво збільшуються податки для фізичних осіб — зокрема, збільшується податок із заробітної плати (податок на доходи фізичних осіб), запроваджується податок на нерухомість, фактично руйнується вся податкова система для підприємництва, істотно скорочуються видатки на охорону здоров’я, освіту, залишається незмінною тарифна політика, хоча імпортований газ наступного року здешевшає. «Хто дозволив робити таку нищівну для народу політику? — заявила Тимошенко. — Тому і коаліція тримається ледве-ледве, бо ми не можемо бути спільниками такої політики, такої корупції».

Лідер фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко стверджував, що розпочалася «хвиля шантажів» щодо бюджету і податкової реформи — уряд заявив, мовляв, якщо не буде прийнято бюджет — не буде кредитів МВФ і не буде стримано національну валюту. Бойко відзначив і шантаж, на його погляд, з боку фракцій, які підтримують уряд, — мовляв, вони вийдуть із коаліції, якщо не буде збережено уряд. До того ж нинішній уряд, нагадав депутат, який звітуватиме 11 грудня, користується підтримкою лише 5% населення. Позиція фракції щодо ключових питань: головним критерієм податкової реформи має стати підтримка власного виробника, а головним критерієм бюджету на наступний рік — дати змогу вижити людям у нинішній ситуації. Бойко також привернув увагу до загрозливої ситуації в енергетиці: «Країна стала заручником погодних умов, і пройде зиму лише за теплої зими». І запропонував окремо заслухати в парламенті інформацію міністра енергетики щодо ситуації в енергетичній сфері.

Андрій Журжій (фракція «Самопоміч») також переконував, що урядові варіанти податкової реформи та проекту держбюджету-2016 є неприйнятними. І закликав якомога раніше розпочати в парламенті дискусію щодо цих визначальних фінансово-економічних законопроектів.

«Маємо змінити правила гри в цілому, справа навіть не в податкових ставках, а у принципах», — наголосив депутат. Журжій нагадав, що фракція «Самопоміч» оприлюднила своє бачення реформування податкової системи, із урахуванням двох ключових факторів — тотальної недовіри до влади та тінізації економіки. На думку фракції, має бути кардинально реформована фіскальна служба, ліквідована податкова міліція, всі районні органи Державної фіскальної служби (а це — 300 податкових інспекцій, які і чинять основний тиск на бізнес), і натомість залишити 27 регіональних управлінь, а також запровадити єдиний податок для зарплати.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що вся нинішня влада, і не тільки уряд, а і парламент, президент, НБУ — привели країну до дефолту. «Вихід один — або дострокові парламентські і президентські вибори (але, на думку Ляшка, це — на шкоду країні, бо реванш візьмуть пропутінські політичні сили), або створити нову парламентську коаліцію і новий уряд», — заявив Ляшко, додавши, що фракція Радикальної партії готова взяти участь у формуванні нової коаліції. Лідер радикалів підкреслив, що закони треба приймати для себе, для власних громадян, а не для МВФ і міжнародних кредиторів. «Бо якщо у нас буде працювати власна економіка, власна промисловість, нам не треба буде ходити з простягнутою рукою до МВФ», — наголосив Ляшко. Радикали також категорично виступають проти ліквідації пільгового оподаткування для аграрних виробників, проти скасування спрощеної системи для малого і середнього бізнесу. Ляшко закликав згадати про такий термін — «соціалізація економіки», створити умови для розвитку економіки і зростання доходів громадян.

Ярослав Москаленко (ДГ «Воля народу») висловив думку, що триває свідома маніпуляція суспільством і парламентом, щоб уникнути широкої дискусії щодо бюджету на 2016 рік. Ініційована ще на минулій погоджувальній раді зустріч лідерів фракцій із урядовцями так і не відбулася. Презентований урядом проект бюджету, на думку обранців із депутатської групи, спрямований на фіскальну консолідацію, а не на розвиток, збільшення податків, у ньому не передбачено індексації зарплат і пенсій. Парламентарій заявив, що «будуть проблеми із прийняттям такого бюджету», наголосивши, що в основі бюджету повинні стояти інтереси людини, а не інтереси МВФ. «Складається враження, що бюджет уряд узгодив з ким завгодно, тільки не з українським парламентом і не з народом, — сказав Я. Москаленко. — Кабмін має доопрацювати головний фінансовий документ і фіскальну реформу, уряд зобов’язаний погодитися з альтернативним варіантом податкової реформи від парламенту, інакше уряд очікує відставка».

Валерій Писаренко (ДГ «Відродження») звернув увагу на те, що порушено всі регламентні строки подання проекту бюджету, депутати ознайомилися із проектом бюджету лише на сайті Мінфіну, але ще не отримали документ на руки. «Дуже не хотіли б, щоб країна отримала бюджет знову під ялинку, і уряд не шантажував — що якщо не приймемо бюджет, то більше нічого не буде», — заявив депутат. Писаренко також відзначив, що в оприлюднених пропозиціях уряду абсолютно не враховуються реальні економічні показники, зокрема, інфляції. Депутатська група виступає категорично проти скасування пільг для сільського господарства та спрощеної системи оподаткування для дрібних підприємців, зростання ПДВ на ліки.

У свою чергу, присутній на погоджувальній раді віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко повідомив, що у багатьох областях та містах України вже відбувається ухвалення місцевих бюджетів, і нинішнього тижня пройдуть ще сесії місцевих рад, незважаючи на дискусію між урядом і парламентом щодо Державного бюджету та податкової реформи. За його словами, це вдалося завдяки проведенню реформи місцевого самоврядування та децентралізації. Зубко повідомив, що завтра на засіданні Національної ради реформ буде ухвалено проект держбюджету на 2016 рік, після чого його буде направлено урядом до парламенту.

Глава парламенту привітав присутніх з Днем місцевого самоврядування, зазначивши, що «цей день є особливим, зважаючи на необхідність надати можливість й ініціативу людям на рівні місцевого самоврядування приймати рішення». Володимир Гройсман відзначив «позитивну динаміку» реформи, хоча на цьому шляху потрібно ще багато зробити. «Повноцінне та ефективне місцеве самоврядування є запорукою високого рівня життя, освіти, створення нових робочих місць», — наголосив Голова Верховної Ради.

 

 

Юрій Бойко, Андрій Кожем’якін, Олег Ляшко, Василь Амельченко.

 

 

Ірина Геращенко, Микола Томенко.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.