Сьогодні у Верховній Раді очікується виступ віце-президента США Джозефа Байдена. Не таємниця, що говоритиме він, передусім, про реформи і підтримку Сполученими Штатами України. Навіть візит американського високопосадовця вчора почався із зустрічі з народними депутатами та активістами, які виступають за реформи. Як повідомила у соцмережах народний депутат Світлана Заліщук, розмова була передусім про корупцію та російську агресію. За словами Джозефа Байдена: «Україна — центральна тема будь-якої зустрічі з Путіним, який би не був привід». Водночас він закликав ухвалити зміни до Конституції та закон про вибори на окупованих територіях, що «дасть можливість США вимагати від Росії відповідних кроків та від європейців єдності щодо санкцій». Про це ж йшлося і під час зустрічей віце-президента США з Президентом України Петром Порошенком (на знімку) та Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком.

Виголошуючи спільні заяви, і Петро Порошенко, і Джозеф Байден найбільше часу приділили ситуації на Донбасі та реформам. Президент України нагадав, що це вже четвертий візит пана Байдена до Києва. Минулого року, коли він тут перебував, на Донбасі, йшла справжня війна із залученням танків та артилерії. Сьогодні постріли звучать рідше. Втім, лише за останню добу, за словами Петра Порошенка, «було поранено 8 військовослужбовців». Тому про справжню деескалацію конфлікту говорити зарано.

З цим погодився і Джозеф Байден. Він запевнив, що під час переговорів Барака Обами з Володимиром Путіним питання дотримання Мінських домовленостей порушується постійно.

Згадали обидва високопосадовці й про Крим, який, на думку глави української держави, має бути повернено «виключно політичним шляхом».

Утім, найбільше часу у своїх виступах обоє присвятили економічним і політичним реформам, особливо у сфері корупції. Як запевнив Джозеф Байден, «допоки ви будете боротися з корупцією, США буде з вами». До речі, за його словами уряд Сполучених Штатів виділяє ще 190 мільйонів доларів прямої фінансової підтримки Україні. Петро Порошенко у свою чергу нагадав, що у справі боротьби з корупцією уже є справжні досягнення. Не лише створено Антикорупційну прокуратуру, а й за прозорим механізмом обрано її голову.

Обидва лідери окремо згадали не лише про завдання, що стоять перед Києвом, а й про досягнення. Серед них — стабілізація національної валюти, зростання сільськогосподарського експорту, успіхи в євроінтеграційному напрямку. Втім, Джозеф Байден і Петро Порошенко вважають, що таких успіхів замало. Попереду — складні завдання й великі зміни.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).